Skip to main content
Sociaal-Juridisch

A1 attest zelfstandigen: aanvraag via onlinedienst

By 30 juli 2020No Comments

Het A1 attest is een document dat aantoont welke socialezekerheidswetgeving van toepassing is bij een tewerkstelling in meer dan één EU lidstaat.

Wanneer u als zelfstandige in een ander land gaat werken, hebt u een A1 attest nodig. Dit attest bewijst aan de buitenlandse instanties in welk land u aangesloten bent bij de sociale zekerheid en sociale bijdragen betaalt.

Er zijn twee mogelijk situaties waarvoor u een A1 attest kan aanvragen:

  • tijdelijk werken in één andere EU lidstaat
  • werken in meerdere EU lidstaten

Om een Belgisch A1 attest te bekomen moet u aangesloten zijn als zelfstandige in hoofd- of bijberoep bij een sociaalverzekeringsfonds in België en de sociale bijdragen tijdig betaald hebben.

Het A1 attest wordt afgeleverd door het RSVZ op aanvraag. Vanaf nu is mogelijk uw aanvraag via het online platform van de RSZ te verrichten via de pagina werken in het buitenland voor zelfstandigen. U ontvangt de beslissing dan per mail en het RSVZ zal het attest ook bezorgen aan de bevoegde instanties van de EU lidstaat waarvoor u de aanvraag heeft ingediend.

Voor uitzonderingen of regularisaties dient u steeds contact op te nemen met de internationale dienst van het RSVZ. Dit verloopt derhalve niet via de online aanvraagprocedure.

Opgelet: deze applicatie is enkel van toepassing voor zelfstandigen. Indien u een werkgever bent en u wilt een werknemer in het buitenland tewerkstellen, dan loopt dit via ‘Werken in het buitenland – Werkgevers’.

 

Bron: nieuwsberichten RSZ

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.