Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Aanpassing schoolvakanties in Franstalig België vanaf schooljaar 2022 – 2023!

By 31 mei 2022No Comments

Voor kinderen in Franstalig België wordt de schoolkalender vanaf het schooljaar 2022-2023 aangepast. Er wordt voorzien in een inkorting van de zomervakantie en in ruil daarvoor wordt er telkens een week toegevoegd aan de herfst- en krokusvakantie. Het schooljaar wordt op die manier heringedeeld in blokken van telkens zeven weken les afgewisseld met twee weken vakantie. Deze nieuwe regeling heeft betrekking op de scholen in Wallonië en de Franstalige scholen in Brussel.

In Vlaanderen en de Duitstalige gemeenschap daarentegen wordt de huidige vakantieregeling behouden.

Kalender schooljaar 2022 – 2023 (Franstalig België)

Begin schooljaar29 augustus 2022
Herfstvakantie24 oktober 2022 – 4 november 2022
Kerstvakantie26 december 2022 – 6 januari 2023
Krokusvakantie20 februari 2023 – 3 maart 2023
Paasvakantie1 mei 2023 – 12 mei 2023
Einde schooljaar7 juli 2023

Impact?

Bovenvermelde aanpassing heeft impact op de reglementering waarbij er voorzien wordt in een verwijzing naar ‘schoolvakanties’.

Voorbeelden: 

Tewerkstelling als student:

  • De tewerkstelling als student met solidariteitsbijdrage (studentencontingent 475u) is enkel mogelijk buiten de periodes van verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling. Onder periodes van verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling wordt verstaan: de momenten waarop de student geacht wordt de lessen of activiteiten te volgen aan de onderwijsinstelling waaraan hij verbonden is.
  • Voor derdelandsstudenten met een elektronische vreemdelingenkaart A (verblijfstitel op basis van hun studentenstatuut) geldt er een beperkte toelating i.v.m. de toegang tot de arbeidsmarkt die gelinkt is aan de schoolvakanties (er wordt daarbij rekening gehouden met de schoolvakanties van de onderwijsinstelling waar men ingeschreven is als student):
    • tewerkstelling mogelijk tijdens de schoolvakanties;
    • tewerkstelling mogelijk buiten de schoolvakanties, voor zover hun tewerkstelling 20u/week niet overschrijdt en deze verenigbaar is met hun studies.

Ook de nieuwe regeling voor verenigingswerk bevat in verband met de activiteiten die mogelijk zijn in het kader van het nieuwe artikel 17 een verwijzing naar de tewerkstelling tijdens de schoolvakanties (de kerst-, paas-, zomer-, herfst- en krokusvakantie).

 

Bron: https://www.federation-wallonie-bruxelles.be/nc/detail-article/.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.