Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Aanvullende kinderbijslag – verstrengde RSZ instructies – einde tolerantieperiode in zicht!

By 30 juli 2020No Comments

De RSZ heeft specifieke instructies m.b.t. aanvulling van de voordelen toegekend voor de takken van de sociale zekerheid (vb. aanvulling bij kinderbijslagen). Indien aan deze voorwaarden voldaan is, dan wordt de toekenning van de aanvulling niet beschouwd als ‘loon’ en is deze niet onderworpen aan de gewone socialezekerheidsbijdragen.

Uit de aard, de reden van toekenning en de berekeningswijze moet duidelijk blijken dat het om een aanvulling bij het voordeel gaat. Zo moet de werknemer die de aanvulling krijgt, daadwerkelijk van de kinderbijslag genieten.

Volgens het Hof van Cassatie moet de aanvulling ook tot doel hebben een compensatie te zijn voor het verlies van inkomen uit arbeid of de toename van de uitgaven door de totstandkoming van een van de risico’s gedekt door de takken van de sociale zekerheid.

Volgens de RSZ zijn de voorwaarden niet voldaan als de toekenning van de aanvullende kinderbijslag onderdeel is van een cafetariaplan of systeem van loonoptimalisatie.

“Een aanvulling op de kinderbijslag als compensatie voor een loonsverlaging of toegekend in het kader van een systeem van loonoptimalisatie, zoals dat kan voorkomen in een cafetariaplan, beantwoordt niet aan deze voorwaarden. Er moet immers een compenserend verband kunnen worden vastgesteld en dit moet bestaan tussen de aanvullende vergoeding en een toename van de uitgaven die veroorzaakt worden door de totstandkoming van het risico dat door de tak van kinderbijslag wordt gedekt.”

De tolerentieperiode hieromtrent zal aflopen op 30/09.

Bovendien moet het bedrag per kind ten laste voor de RSZ beperkt blijven tot 50 euro/maand.

Bron: Instructies RSZ 2020/01. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.