Sociaal-Juridisch

Aanvullende vergoeding tijdelijke werkloosheid – uitzendkrachten?

By 29 april 2020No Comments

Tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen, technische redenen of slecht weer 

Bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen, technische stoornis of slecht weer is de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid wettelijk gezien een aanvullende vergoeding (minstens 2 euro per dag) verschuldigd.  Er kan ook een gunstigere regeling op sectoraal of ondernemingsniveau van toepassing zijn.

De sectorale cao van 18/01/2020 in PC 322.00 voorziet voor de periode 01/01/2020 – 31/12/2020 een regeling voor uitzendkrachten wat betreft toekenning van een bestaanszekerheidsvergoeding (aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid). De sectorale regeling voorziet een aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid door het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten (SFU). De vergoeding wordt toegekend bij technische of economische werkloosheid en slecht weer voor arbeiders  (niet voor uitzendkrachten in PC 124) en economische werkloosheid voor bedienden. Voor tijdelijke werkloosheid overmacht is er geen aanvullende vergoeding voorzien door het SFU.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht bestaat er geen wettelijke verplichting om een aanvullende vergoeding toe te kennen. De RVA zal voor de tijdelijke werkloosheid overmacht een aanvullende vergoeding toekennen van 5,63 euro per dag.

Bepaalde sectoren en ondernemingen voorzien daarnaast echter ook een regeling waarbij er een aanvullende vergoeding door de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid wordt toegekend bij  tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (al dan niet specifiek m.b.t. de coroncrisis).

Zoals hierboven reeds werd meegedeeld voorziet de sectorale cao van 18/01/2020 voor de uitzendkrachten geen aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Er is ook geen nieuwe cao gesloten in PC 322 specifiek voor de coronacrisis.

Federgon heeft als standpunt ingenomen dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen de volgende 2 situaties:

  • De vaste werknemers van de klant-gebruiker hebben recht op een aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid overmacht ten laste van de klant-gebruiker. In dit geval zal dit ook toegepast moeten worden voor uitzendkrachten onder contract onder dezelfde voorwaarden als voor de vaste werknemers.
  • De vaste werknemers ontvangen een aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid overmacht die rechtstreeks of onrechtstreeks ten laste is van het Fonds voor Bestaanszekerheid van de sector van de klant-gebruiker. In dit geval wordt er geen aanvullende vergoeding toegekend aan de uitzendkrachten tenzij de sector expliciet in de toekenning hiervan aan uitzendkachten zou voorzien.

Gelet op bovenstaande is het aan te raden om hierover commerciële afspraken te maken met de klant-gebruiker.

Het VBO heeft getracht een lijst op te maken met de aanvullende vergoedingen die sectoraal voorzien zijn. Het is echter aan te raden om dit bij de klant-gebruiker na te vragen.

 

Bron: Circulaire Federgon van 27/04/2020 ‘Tijdelijke werkloosheid overmacht uitzendkrachten: financiële implicaties – update. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.