Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Advies NAR – verlenging maaltijdcheques, ecocheques, sport-en cultuurcheques en consumptiecheques

By 30 november 2020No Comments

Tijdens de eerste lockdown heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) zich in advies nr. 2.161 van 8 april 2020 uitgesproken over de uitbreiding van de geldigheidsduur van de maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques en sport/cultuurcheques gelet op de coronacrisis. Meer informatie kan u terugvinden in ons artikel ‘Coronavirus: verlenging geldigheidsduur maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques en sport-en cultuurcheques

Gelet op de tweede lockdown heeft de NAR op 24/11/2020 opnieuw uitgesproken over de uitbreiding van de geldigheidsduur van de maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques , sport/cultuurcheques en consumptiecheques.

Volgens de NAR heeft de uitbreiding van de geldigheidsduur voordelen voor alle betrokken partijen:

  • vrijwaring van de koopkracht voor de begunstigden van de cheques;
  • voor de handelaars en de ondernemingen: stimulans voor de heropstart van de activiteiten wat bevorderlijk is voor de hele economie omdat de consumptie weer op gang komt doordat de cheques gebruikt kunnen worden in veel sectoren.

Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten cheques.

TypeVerlenging
Maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques·        6 maanden vanaf de datum waarop de cheques verstrijken

·        voor cheques die de periode van 01/10/2020 – 31/03/2021 verstrijken

 

Sport-en cultuurchequesVervaldatum op 30/09/21 i.p.v. 30/09/2020
ConsumptiechequesVervaldatum op 31/12/2021 i.p.v. 07/06/2021

De NAR vraagt dan ook dat de vereiste wetgevende acties ondernomen worden om deze uitbreiding te voorzien.

Daarnaast vraagt de NAR de uitgevers in verband met de verlenging van de geldigheid van maaltijdcheques, ecocheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques en consumptiecheques, andermaal een snelle en doeltreffende informatiecampagne op touw zouden zetten voor de begunstigden, hun werkgever en de handelaars en ondernemingen, zoals ze tijdens de eerste besmettingsgolf gedaan hebben.

 

Opgelet: bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van het aanpassen van de wetgeving en publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: Advies nr. 2.186 – Coronaviruscrisis – Verlenging van de geldigheidsduur van maaltijdcheques, ecocheques, cadeaucheques, sport- en cultuurcheques en consumptiecheques, Nationale Arbeidsraad, 24 november 2020.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.