Sinds 11 augustus 2018 is het driejaarlijks medisch attest m.b.t. geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren niet langer verplicht.
Bij indiensttreding moest door de arbeidsgeneesheer of de huisarts een medisch onderzoek uitgevoerd worden waarna er een “medisch attest m.b.t. de geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren” opgemaakt werd. Dit attest moest men kunnen voorleggen bij een controle door FAVV (Federaal Voedselagentschap).
Om een zekere opvolging te garanderen, moest het attest om de 3 jaar hernieuwd worden, of na herstel van een via voedsel overdraagbare aandoening. In dit geval moet na de genezing een nieuw onderzoek aantonen dat de werknemer opnieuw geschikt is om levensmiddelen te manipuleren.
Deze wettelijke verplichting om de geschiktheid te bewijzen om levensmiddelen te manipuleren berustte op de bescherming van de voedselveiligheid. Echter men is van oordeel dat sensibilisering d.m.v. het communiceren van de risico’s naar de bevolking, personen die in contact komen met levensmiddelen, operatoren en artsen veel zinvoller is.
Bron: KB van 3 juli 2018 tot wijziging van het KB van 13.7.14 betreffende levensmiddelenhygiëne, BS 1 augustus 2018; Gemeenschappelijk advies SciCom 22-2017 en HGR nr. 9428.