Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Alternerend leren en studentenarbeid mogelijk!

By 23 juli 2018maart 26th, 2019No Comments

Studentenarbeid is strikt geregeld. Zo kunnen volgende studenten niet worden tewerkgesteld met een studentenovereenkomst zodat ze niet kunnen genieten van het voordelige RSZ-regime:

  • studenten die zijn ingeschreven in een avondschool of onderwijs volgen met beperkt leerplan (onderwijs van minder dan 15 lesuren per week);
  • studenten die deeltijds leren en deeltijds werken (vb. middenstandsleerlingen en industriële leerlingen);
  • studenten die een onbezoldigde stage volgen in het kader van hun studieprogramma (vb. verpleging) tijdens deze stageperiode;
  • jongeren die niet meer aan de voltijdse leerplicht zijn onderworpen en dus deeltijds onderwijs volgen, met uitzondering van de schoolvakanties;
  • jongeren die een uitkering ontvangen als werkzoekenden;
  • studenten die al 12 maanden ononderbroken bij éénzelfde werkgever tewerkgesteld zijn, kunnen bij dezelfde werkgever geen studentovereenkomst meer sluiten – tewerkstelling bij een andere werkgever als student is wel toegelaten.

Nieuwe regeling vanaf 1 juli 2017

Vanaf 1 juli 2017 is het echter toegelaten om studentenarbeid te verrichten voor studenten in een stelsel van alternerend leren.  Studentenarbeid is dus toegelaten, doch blijft onderworpen aan volgende beperkingen:

  • studentenarbeid kan enkel gedurende periodes dat zij geen onderwijs moeten volgen of aanwezig zijn op de werkplek;
  • het systeem van alternerend leren bestaat uit, enerzijds, een theoretische vorming in een onderwijsinstelling of opleidingscentrum ingericht, gesubsidieerd of erkend door de bevoegde overheid en, anderzijds, een praktische opleiding op de werkplek;
  • de studenten mogen enkel arbeid verrichten bij een andere werkgever dan diegene waar ze hun praktische opleiding volgen (met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus) en;
  • de studenten mogen niet genieten van een werkloosheids- of inschakelingsvergoeding.

Impact op fiscaal statuut en kinderbijslag

Jongeren die een vergoeding ontvangen in het kader van alternerend leren kunnen dus 2 bronnen van inkomsten genieten. Er zijn voorlopig geen wijzigingen wat betreft het recht op kinderbijslag. Hiervoor moeten het aantal gewerkte uren beperkt blijven.

Kwartaal Maximaal aantal toegelaten gewerkte uren om kinderbijslag te behouden
1e kwartaal maximaal 240 uren
2e kwartaal maximaal 240 uren
3e kwartaal onbeperkt aantal uren
opgelet: als schoolverlater geldt een maximum van 240 uren
4e kwartaal maximaal 240 uren

Fiscaal kunnen de leerlingen in een stelsel van alternerend leren, net zoals de andere studenten, vanaf inkomstenjaar 2017 ook genieten van een vrijstelling van 2.660 euro bij de berekening van hun netto bestaansmiddelen.

De overige regels voor studentenarbeid blijven ongewijzigd. Een globaal overzicht kan u terugvinden in ons artikel ‘Studenten in aantocht, waarmee rekening houden‘.

 

Bron: KB van 10 juli 2017 tot wijziging van het KB van 14 juli 1995 waarbij sommige categorieën studenten uit het toepassingsgebied van Titel VII van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten worden gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.