Skip to main content
Technology

Applicaties bouwen zonder code te schrijven: een vage droom of haalbaar met Retool?

By 8 september 2021No Comments
Blog: Retool

De belofte van no-code platforms is vaak dat je geen developers meer nodig hebt om apps te maken. Business users kunnen ze zelf bouwen en hebben in ‘no time’ een app klaar. De insteek van Retool is anders. Bij Retool vinden ze hun no-code platform een goede match voor allerlei interne tools. Je kan er snel apps in maken die communiceren met een database of API. Dat wilden we tijdens een Discovery Day eens grondig onderzoeken.

Bij Prato doen we best veel zaken rechtstreeks op een database of vanuit een Swagger UI. We doen dat natuurlijk zorgvuldig, maar áls je op een database een fout maakt, kun je veel misdoen. Met Retool, een SaaS-oplossing die werkt volgens het WYSIWYG (what you see is what you get) principe, worden database inputs en API-calls door Prato medewerkers gebruiksvriendelijker en minder foutgevoelig. Je maakt er overzichts- en inputschermen mee voor interne doeleinden. Het platform is echt voor intern gebruik, om voor onszelf de zaken vlotter te laten verlopen. “Plezant aan het platform is dat je er niets voor moet installeren. Je bouwt het in je browser”, vertelt Jeroen. “Data worden dus ook niet elders opgeslagen. En de software moet je niet kopen, die huur je. Dus je kunt er gemakkelijk mee stoppen als je het niet meer nodig hebt.”

In één namiddag gebouwd

Tijdens de Discovery Day focuste het team zich op onze nieuwe loonmotor Earnie en dan specifiek op de codeservice voor loon- en arbeidstijdsgegevens. Voor algemeen standaardgebruik bleek Retool al snel een handig hulpmiddel te zijn. Stijn: “Je moet een beetje van API’s kennen, maar je moet niet veel programmeren. We hebben het op één namiddag gebouwd en hadden nog genoeg tijd over om te ontdekken hoe het werkt. Het ophalen en wegschrijven van gegevens was relatief gemakkelijk.”
Jeroen: “We waren er inderdaad snel mee weg. Via drag en drop bouw je schermen. Die zijn niet heel fancy en hebben een aantal beperkingen, maar een scherm opvragen is veel handiger dan naar de database gaan. Met zo’n scherm weet je precies waar je zit. Voor één op één handelingen werkt het prima. Maar als je meer de diepte in wil met je data, heb je ook meer technische en programmeurskennis nodig. Dan is handig als je iets van Javascript weet.”

Blog: retool

Het doet wat het belooft

Het team ontdekte ook een hinderlijke tekortkoming. Als je met twee users tegelijk in de edit mode werkt, wordt het platform instabiel en kan het zijn dat het werk van één van de twee niet wordt opgeslagen. Toch concludeerden onze Pratorians dat Retool doet wat het belooft. Ronny: “Het is niet 100% no-code. Ongeveer 90% is te doen met drag en drop. Op die andere 10%, vooral de afwerking en de details, hebben we af en toe gevloekt. Daar kwam toch wel wat code bij kijken en dat kostte het nodige opzoekwerk, maar het is ons gelukt om alles op te lossen. Onze interne processen worden er beter van, indirect hebben onze klanten daar ook baat bij!”

Kom naar een volgende Meetup

Ben jij nieuwsgierig naar de ontdekkingen die Pratorians doen tijdens een Discovery Day? Zorg dan dat je bij de volgende Meetup bent! In het najaar staat er weer een Meetup in de agenda. Houd onze website in de gaten voor de nieuwe datum of word lid van onze Meetup-groep!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.