Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Attest bedrijfsbeheer niet langer verplicht na september!

By 29 augustus 2018juni 14th, 2019No Comments

Momenteel dient elke kleine of middelgrote onderneming (kmo) of iedereen die in Vlaanderen een zelfstandige activiteit wenst uit oefenen – behoudens in geval van uitzondering – de basiskennis bedrijfsbeheer te bewijzen.

Dit bewijs kan geleverd worden door:

  • een specifiek diploma of een ander getuigschrift;
  • het bewijs van praktijkervaring;
  • een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer behaald na een examen bij de Centrale Examencommissie of via Syntra of een ander centrum voor volwassenonderwijs.

Vanaf 1 september 2018 is het in Vlaanderen niet langer vereist om een attest basiskennis bedrijfsbeheer te kunnen voorleggen bij de inschrijving als zelfstandige. In Brussel en Wallonië daarentegen blijft het attest verplicht.

Opgelet: zelfstandige ondernemers die hun zaak hebben opgericht voor 1 september 2018 moeten het attest wel kunnen voorleggen!

Overwegingen voor de afschaffing:

  • België is het enige land van de EU waar het bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer als wettelijke vereiste wordt opgelegd om zich te mogen vestigen. Bovendien mag deze vereiste  niet opgelegd worden aan startende ondernemers uit andere EU lidstaten.
  • De wettelijke vereiste basiskennis bedrijfsbeheer is geen voldoende adequaat middel tegen faillissementen.
  • De huidige inhoud en vorm van de wettelijke vereiste basiskennis bedrijfsbeheer garandeert niet voldoende ondernemerscompetenties gelet op de uitgeholde middelen waarmee men het bewijs van deze competenties kan leveren.
  • De wettelijke verplichting basiskennis bedrijfsbeheer beoogde de ondernemingscompetenties te versterken, maar heel wat potentiële ondernemers ervaren net competentiedeficit en durven de stap naar het ondernemerschap niet te zetten.

Gelet op de afschaffing werd er een actieplan opgesteld dat inzet op de constante ontwikkeling van competenties en een (vrijwillige) startersbegeleiding.

 

Bron: Decreet van 18 mei 2018 tot ontheffing van de wettelijke bepalingen over de basiskennis van het bedrijfsbeheer (1), BS 11 juni 2018. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.