Skip to main content
Inzichten & Trends

Begrijp jij je loonbrief niet? Je bent niet de enige!

By 25 februari 2020maart 3rd, 2020No Comments
Blog: Begrijp jij je loonbrief niet?

We werken al geruime tijd aan onze nieuwe generatie loonmotor. Deze heeft de naam Earnie gekregen (voorheen gekend onder de projectnaam Elvive). Onze loonmotor ging ondertussen al succesvol in productie bij een aantal klanten uit de dienstenchequesector. Met Earnie willen we het proces van verloning sterk vereenvoudigen en automatiseren. Daarnaast willen we ook meer transparantie creëren door meer info te geven over de verschillende lijnen op een loonbrief. En meer info is hard nodig, zo bleek uit een nationaal onderzoek dat we lieten uitvoeren door iVox.

Verloning is een complexe zaak en België is helaas één van de koplopers van landen met de meest ingewikkelde payroll wetgeving van Europa. Ons loon is opgebouwd uit zoveel elementen, dat ruim 1 op 4 Belgen niet alles begrijpt wat op zijn of haar loonbrief staat. Om precies te zijn: 26,8% van de 650 ondervraagden. Bij werknemers jonger dan 34 jaar, verstaat zelfs 1 op 3 niet alles wat op de loonbrief staat. De ondervraagden geven hun loonbrief ook niet veel aandacht: 60,6% loopt er snel doorheen of bekijkt die helemaal niet.

Direct verlonen

Uit het onderzoek blijkt ook dat een aanzienlijk deel van de ondervraagden voorstander is van wekelijkse verloning, iets wat nu nog vooral op maandbasis gebeurt. Met Earnie is wekelijks verlonen een fluitje van een cent, het zou zelfs dagelijks kunnen. Uit de enquête blijkt dat vooral de jongere werknemers (<34 jaar) openstaan voor verloning op weekbasis (17,8%). Bij de ondervraagde interimkrachten – waar dit nu al het geval is – ligt dit op 43,6%. Van werknemers met een interimstatuut geeft maar liefst 6,4% aan op dagelijkse basis uitbetaald te willen worden.

Hier en nu

“Hier en nu: het is een nieuw maatschappelijk fenomeen”, constateert onze CEO Joris Peumans. “Door onder meer mobiel internet en het succes van apps verwachten mensen ook dat ze alles direct en overal kunnen krijgen. De bankensector volgt daar bijvoorbeeld in met instant overschrijvingen. Er zijn ook steeds vaker mensen die een product zien en direct willen kopen. Die gaan vervolgens een paar dagen extra werken – denk aan flexi-jobbers of jobstudenten – zodat ze het nodige bedrag kunnen sparen. Er is een nieuwe generatie en type werknemers die niet willen wachten tot het einde van de maand om dat loon te ontvangen. Zo geeft 100% van de ondervraagde studenten aan dat ze bij een studentenbaan liefst op weekbasis worden uitbetaald. Direct verlonen in realtime (ofwel dagelijks verlonen) kan daar een oplossing zijn.”

Informatie onmiddellijk verwerken

Realtime of dagelijks verlonen kan enkel met een slimme loonmotor zoals Earnie. Het grote voordeel is dat deze in realtime rekening houdt met de meest recente wetgeving, afspraken in paritaire comités, premies en statuten. Deze slimme loonmotor kan dit ook onmiddellijk verwerken in plaats van alles in één groot blok op het einde van de maand. “Stel dat je met een flexi-jobstatuut in de horeca van 10u tot 14u werkt. Dan is het nu technologisch mogelijk om een halfuur later al je loon van die dag uitbetaald te krijgen.”

Voordelen voor consulenten

Voor consulenten brengt Earnie een pak voordelen met zich mee: ze hoeven minder sociaal-juridische kennis te hebben, ze krijgen minder vragen van hun uitzendkrachten, en ze moeten zich minder met administratie bezighouden. Consulenten kunnen zich dus focussen op hun belangrijkste taak: zo veel mogelijk mensen aan het werk krijgen.

Toekomstplannen

Het is onze droom dat iedere werknemer in België haar of zijn nettoloon eenvoudig zélf berekent.
Prato focust met Earnie eerst op de dienstenchequesector. Na de dienstenchequebedrijven willen we Earnie introduceren in de hele interimsector. Op termijn kan deze slimme loonmotor inspelen op de vraag naar dagelijkse verloning en op de vraag naar meer flexi-jobs.

Meer weten over Earnie?

Wil je meer info over onze moderne, realtime, cloud based loonmotor? Kijk dan op earnie.hr.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.