Voor schooljaar 2022 – 2023 werden een aantal maatregelen genomen die voortvloeien uit de aanpak van educatief verlof tijdens de coronacrisis. Deze bepalingen houden in dat cursussen die gedeeltelijk op afstand worden gegeven met minimaal 32 uur fysiek klassikaal onderwijs, recht geven op betaald educatief verlof voor alle uren theoretische cursussen die in 2022-2023 worden gevolgd.
1. Uren afstandsonderwijs worden beschouwd als aanwezigheidsuren (vanaf 32 uur fysieke aanwezigheid bij de cursussen
De lesuren die tussen 1 september 2022 en 31 augustus 2023 op afstand gegeven worden, zullen rechtstreeks gelijkgesteld worden met de uren van daadwerkelijke aanwezigheid, die meetellen voor het recht op betaald educatief verlof mits de werknemer aanwezig is bij 32 lesuren die in fysieke aanwezigheid worden gegeven.
Onder ‘uren voor afstandsonderwijs wordt verstaan: “De lesuren voor afstandsonderwijs met inbegrip van elke uitwisseling tussen het onderwijzend personeel en de student tussen 1 september 2022 en 31 augustus 2023.”
Voorbeelden: uren van videoconferenties, op afstand uitgevoerde en gecorrigeerde oefeningen, gebruik van een onlineplatform, enz.
De opleidingsinstellingen worden daarom verzocht de aanwezigheidsattesten naar behoren in te vullen om de studenten niet te benadelen.
2. Niet-verplichte controle van de online aanwezigheid van de studenten
Tijdens de periode van 1 september 2022 tot en met 31 augustus 2023 is een online aanwezigheidscontrolesysteem door de opleidingsorganisaties niet vereist.
Indien geen aanwezigheidscontrole door de opleidingsorganisatie mogelijk is, worden de uren rechtstreeks beschouwd als door de leerling bijgewoond en kunnen ze dus worden bevestigd op de aanwezigheidsattesten van de scholen.
Bron : Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 1 september 2022 tot tijdelijke versoepeling van sommige voorwaarden voor de toekenning van betaald educatief verlof , BS 28 september 2022.