Technology

Blazor: framework waar je rap weg mee bent

By 14 mei 2020mei 28th, 2020No Comments
Blog Blazor

Blazor is niet langer experimenteel, tijd dus om te kijken wat er officieel gelanceerd werd en of dat ons kan helpen. Zo kwam het idee van Pratorians Piet en Jeroen op de topiclijst terecht van de laatste Discovery Day. Het door Microsoft ontwikkelde Blazor is een frontend framework voor het bouwen van responsive web UI’s met C#. “Een jaar geleden was Blazor nog compleet experimenteel. Ik had het toen al bekeken en vond het meteen interessant”, vertelt Jeroen. “Maar om me er echt in te verdiepen, moest de tool wat verder staan.”

Bij Prato wordt momenteel hard gewerkt aan het herschrijven van de CheQpoint-backend. Als de backend klaar is, moeten we daar een gebruiksvriendelijke frontend voor kunnen zetten die er goed uitziet. Blazor, dat in alle moderne browsers werkt, zou het framework kunnen zijn om die frontend mee te bouwen. Jeroen voorzag dat één Discovery Day te weinig zou zijn om te leren, te experimenteren én te bouwen. Daarom had hij thuis al wat dingen voorbereid. Tijdens de Discovery Day bouwde Jeroen samen met Piet, die ook het fijne van Blazor wilde weten, een kleine applicatie.

Client side en server side

Blazor is opgebouwd uit componenten (C#, HTML, CSS) en de code wordt verwerkt en uitgevoerd in de webbrowser (client side) of op de web application server (server side). Wat de gebruiker op de server side en de client side ziet, is in principe hetzelfde, maar er gebeurt niet hetzelfde. Webapplicaties via Blazor hebben namelijk een specifieke architectuur. Dit betekent dat voor client side de Blazor app wordt gedownload naar de browser en er dus geen constante verbinding nodig is tussen de pagina die wordt weergegeven in de client browser en de webserver. Wat betreft server side, hiervoor zal er bij elke request een actie naar de server nodig zijn, alvorens de content beschikbaar is.

Blazor

 

Code hergebruiken

“Je bent heel rap weg met Blazor. De instapdrempel was minder hoog dan bij andere frameworks”, vindt Jeroen. “C# en HTML zijn voor ons natuurlijk niets nieuws. Met deze bouwstenen kan je een frontend gemakkelijk fancy en flashy maken. De basis is dus sowieso al mooi. Het voordeel van werken met dit framework is de mogelijkheid om code te hergebruiken. Je voert de code op één plaats in, via een globale component als een package, maar gebruikt die op meerdere plaatsen. Dat komt doordat de backend service uit allemaal blokjes bestaat. Dat zijn packages die je gemakkelijk kan binnentrekken in een nieuwe toepassing. Ook de security kan je op die manier hergebruiken. Daarmee is Blazor onderhoudsvriendelijk en tijdbesparend. Er zit dus zeker potentieel in, maar eerst moeten we onze CheQpoint backend nog afwerken.”

Goed onthouden hoe het in elkaar steekt

Maar niet alles van Blazor was voor Jeroen en Piet vanzelfsprekend. “Als je met dit framework werkt, moet je in je achterhoofd houden met wat voor type applicatie je bezig bent. Je moet goed onthouden dat je pagina bestaat uit 2 delen: een front en een code behind. Dat is bij andere frameworks meestal niet zo. Daarom vraagt Blazor om een andere manier van werken.”

Tijdens de Discovery Day Meetup presenteerde Jeroen de bevindingen. “Veel collega’s kwamen na afloop naar me toe om te zeggen dat het interessant was en dat Blazor een goede optie is om in de toekomst mee verder te werken. Ook voor de externen die aanwezig waren, was het goed om te horen waar we ons bij Prato mee bezig houden. Ik kijk al uit naar de volgende Discovery Day, want dan verdiepen we ons verder in Blazor. Tijdens de volgende Meetup kunnen we er dus nog veel meer over vertellen.”

Join the Meetup

De volgende Meetup, met Blazor als één van de topics, gaat door op donderdag 4 juni. Dit gaat een volledig digitale editie zijn, die iedereen mee kan volgen. Interesse? Schrijf je dan snel in!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.