Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Brexit – Tewerkstelling Britse onderdanen na 29.03.2019?

By 27 februari 2019mei 20th, 2019No Comments

Onderdanen van de EER of Zwitserland zijn op basis van hun nationaliteit vrijgesteld van het bekomen van een arbeidskaart. Britse onderdanen kunnen momenteel als onderdaan van de EER dus werken zonder arbeidskaart.

Ondertussen nadert de Brexit echter met rasse schreden. Op 30 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk in principe officieel de Europese Unie waarna beschouwd zal worden als een derde land.

Tot op heden werd er nog geen Brexitovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU goedgekeurd. Daarom bereidt België zich voor op alle mogelijke scenario’s.

Deal – brexitovereenkomst

De tekst van de Brexitovereenkomst (die niet werd goedgekeurd) voorzag het volgende:

  • Overgangsperiode van 30.03.2019 – 31.12.2020: het Verenigd Konikrijk is geen lid meer van de EU, maar de regels m.b.t. de mobiliteit van werknemers blijven van toepassing. Concreet wijzigt de situatie van Britse onderdanen in België niet.
  • Vanaf 01.01.2021: : het Verenigd Konikrijk is geen lid meer van de EU en een latere overeenkomst moet de mobiliteit van de werknemers met Britse nationaliteit en de wederzijdse erkenning van in het Verenigd Koninkrijk verworven beroepskwalificaties regelen.

No deal – geen brexitovereenkomst

Indien de Brexitovereenkomst niet wordt goedgekeurd voorziet een ontwerp van KB dat Britse onderdanen die op het ogenblik van de Brexit (30.03.2019) in België verblijven tijdelijk verder in België kunnen verblijven en ook verder mogen blijven werken.

De concrete modaliteiten zijn echter nog onduidelijk. Het ontwerp van KB wordt als advies voorgelegd aan de Raad van State. 

 

Bron: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 2 september 2018 houdende de uitvoering van de wet van 9 mei 2018 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse onderdanen die zich in een specifieke verblijfssituatie bevinden, betreffende de Brexit.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.