Skip to main content
Sociaal-Juridisch

BV-vrijstelling onderzoek en ontwikkeling – bachelors

By 27 december 2019No Comments

Sinds 2018 werd de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in het kader van O&O voor ondernemingen die onderzoekers tewerkstellen met bepaalde diploma’s uitgebreid tot werknemers in het bezit van een bachelordiploma (in bepaalde studiedomeinen).

Om te kunnen genieten van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in het kader van O&O moet er eerst een registratie gebeuren bij BELSPO. Verdere informatie alsook de  aanmeldingsprocedure is terug te vinden op de website van BELSPO.

BV-vrijstelling bachelordiploma’s

De BV-vrijstelling mag enkel worden toegepast op de bedrijfsvoorheffing verschuldigd op de bezoldigingen van de onderzoekers die houder zijn van een professioneel of academisch bachelordiploma in een van de specifieke studiegebieden en die betrekking hebben op onderzoek en/of ontwikkeling verricht in het kader van één of meerdere onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten of -programma’s.

De bezoldigingen van die onderzoekers komen slechts pro rata de tijd die ze effectief besteed hebben aan onderzoek en/of ontwikkeling binnen een onderzoeks- of ontwikkelingsproject of -programma, in aanmerking voor de BV-vrijstelling.

Opgelet: de vrijstelling voor bachelors kan slechts toegepast worden voor zover er in de onderneming onderzoekers tewerkgesteld zijn die houder zijn van een master-of doctordiploma in een van de specifieke studiegebieden.

BV-vrijstellingspercentage

Oude regeling 2018 -2019Kleine vennootschappenAndere vennootschappen
Masterdiploma’sVrijstelling van 80%Vrijstelling van 80%
Bachelordiploma’svrijstelling van 40%  (beperkt tot 50% van het totale bedrag van de vrijstelling zoals toegepast voor de werknemers met een specifiek master- en/of doctordiploma)vrijstelling van 40% (beperkt tot 25% van het totale bedrag van de vrijstelling zoals toegepast voor de werknemers met een specifiek master- en/of doctordiploma)

 

Nieuwe regeling 2020Kleine vennootschappenAndere vennootschappen
Masterdiploma’sVrijstelling van 80%Vrijstelling van 80%
Bachelordiploma’svrijstelling van 80% (beperkt tot 50% van het totale bedrag van de vrijstelling zoals toegepast voor de werknemers met een specifiek master- en/of doctordiploma)vrijstelling van 80% (beperkt tot 25% van het totale bedrag van de vrijstelling zoals toegepast voor de werknemers met een specifiek master- en/of doctordiploma)

 

Bron: Wet van 25 december 2017 tot hervorming van de vennootschapsbelasting, BS 29 december 2017; Circulaire 2018/C/36 over de uitbreiding van de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling, 15/03/2018.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.