Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Corona-afbetalingsplannen RSZ voor Q3 2021 en minnelijk afbetalingsplan watersnood

By 30 juli 2021No Comments

Corona-afbetalingsplan

Een onderneming die door het coronavirus financiële moeilijkheden ondervinden om de sociale bijdragen te betalen, kunnen ook voor het vierde kwartaal 2021  een minnelijk afbetalingsplan aanvragen bij de RSZ (‘corona-afbetalingsplan‘).

De voorwaarden blijven dezelfde, m.n. de maandelijkse afbetalingen verspreiden zich over een maximum van 24 maanden en het afbetalingsplan moet strikt nageleefd worden. Indien dit het geval is, dan zullen er geen bijdrageopslagen, forfaitaire vergoedingen en/of verwijlinteresten aangerekend worden.

Het corona-afbetalingsplan is mogelijk voor de volgende bijdragen:

  • het 3e kwartaal 2021;
  • bepaalde wijzigingen van bijdragen.

De forfaitaire vergoeding wegens het niet naleven van de verplichting tot betaling van voorschotten, is niet van toepassing voor het derde kwartaal 2021.

Het formulier voor de aanvraag van het minnelijke afbetalingsplan kan u hier terugvinden.

Minnelijk afbetalingsplan watersnood

De RSZ voorziet daarnaast ook de mogelijkheid om een minnelijk afbetalingsplan aan te vragen voor de werkgevers die door de overstromingen van juli 2021 moeilijkheden ondervinden bij het betalen van hun socialezekerheidsbijdragen.

Om deze werkgevers te ondersteunen, staat de RSZ minnelijke afbetalingsplannen toe met een maximale duur van 24 maanden. De betalingsmodaliteiten zouden daarbij aan de mogelijkheden van de werkgever aangepast worden rekening houdend met het vooruitzicht op de hervatting van diens activiteit.

Op basis van de wetgeving moeten de sancties die voorzien zijn in het geval van laattijdige betaling toegepast worden en opgenomen worden in het minnelijk afbetalingsplan. Echter deze erkgevers kunnen een volledige vrijstelling van deze sancties vragen om redenen van overmacht, zolang ze aan de voorwaarden voldoen.

 

Bron: Wet van 18/07/2021 houdende tijdelijke ondersteunings- maatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie (1), BS 29 juli 2021; https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/applics/paymentplan/index.htm.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.