Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Corona-ouderschapsverlof voor ouders van jonge kinderen

By 28 april 2020No Comments

Op de website van de RVA en in diverse perscommuniqués viel te lezen dat er een bijkomend coronaverlof in het leven geroepen zou worden om ouders die thuiswerken in combinatie met schoolgaande kinderen deels te ontlasten.

Toepassingsvoorwaarden

In tegenstelling tot hetgeen eerst gecommuniceerd werd, zou het coronaverlof nu voor alle ouders en niet enkel voor alleenstaande ouders gelden op voorwaarde dat ze minstens 1 kind hebben dat jonger is dan 12 jaar of 21 jaar in het geval van een kind met een handicap.

Er zou daarbij wel een anciënniteitsvoorwaarde van één maand van toepassing zijn bij de werkgever waar de aanvraag ingediend wordt.

Een volledige onderbreking is niet mogelijk. De ouders kunnen hun prestaties enkel met 1/5e verminderen indien zij voltijds werken, en met 1/2e als ze minstens voor 75% tewerkgesteld zijn.

De dagen opgenomen onder het coronaverlof zouden niet in mindering gebracht worden van het saldo van de andere thematische verloven.

Periode en opnamemogelijkheden

Het coronaverlof zou opgenomen kunnen worden van 1 mei tot 30 juni 2020. Het is echter onzeker of deze startdatum gehaald zal worden aangezien het KB nog goedgekeurd moet worden door het zogenaamde ‘kernkabinet’.

Het verlof zou per week opgenomen kunnen worden via een 1/5é of een halftijdse vermindering van de prestaties.

Aanvraag

Zoals bij een klassiek thematisch verlof is het akkoord van de werkgever vereist. Evenwel zal er een flexibelere aanvraagprocedure met korte antwoordtermijn voorzien worden.

Het aanvraagformulier voor de aanvraag bij de RVA is ook nog niet beschikbaar. Het is bijgevolg nog niet mogelijk de aanvraag bij de RVA in te dienen.

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgische Staatsblad en de hierin opgenomen modaliteiten.  

 

Bron: RVA

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.