Sociaal-Juridisch

Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen – verlenging tot september

By 2 juli 2020 No Comments

In ons artikel ‘Corona-ouderschapsverlof officieel van kracht‘ werd het corona-ouderschapsverlof voor werknemers toegelicht.

Ondertussen werd ook het corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen goedgekeurd door de ministerraad. Ondertussen werd het corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen door de ministerraad verlengd tot september. 

Zelfstandigen die tijdens de maanden mei, juni, juli, augustus en september hun activiteiten gedeeltelijk onderbreken omdat ze de zorg van één of meerdere jonge kinderen (< 12 jaar of < 21 jaar voor kinderen met een beperking) op zich moeten nemen, kunnen een beroep doen op corona-ouderschapsverlof.

Het gaat dan over:

  • de zelfstandige in hoofdberoep, meewerkende partner of student-zelfstandige;
  • de zelfstandige in bijberoep en de zelfstandigen die actief zijn na de wettelijke pensioenleeftijd, op voorwaarde dat het bedrag van hun wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen gelijk is aan de bijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep.

Er wordt voorzien in een uitkering van 532,24 euro/ maand of voor éénoudersgezinnen een uitkering van 1050 euro/ maand.

Opgelet: het corona-ouderschapsverlof kan niet gecombineerd worden met het overbruggingsrecht.

De aanvraag moet ingediend worden bij het sociale verzekeringsfonds. De aanvraag moet de volgende gegevens bevatten:

  • begin-en einddatum van de gedeeltelijke onderbreking;
  • naam van de persoon voor wie wordt gezorgd en de band die de aanvrager ermee heeft;
  • een verklaring op eer dat de zelfstandige activiteit wordt beïnvloed door deze zorg.

 

Opgelet: bovenstaande bespreking is gebaseerd op door de overheid aangekondigde maatregelen die het wetgevend proces nog moeten doorlopen. De maatregelen zijn onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: https://www.maggiedeblock.be/ouderschapsverlof-voor-zelfstandigen-die-zorg-voor-kind-opnemen/; diverse mediaberichten; KB van 04/06/2020 houdende toekenning van een ouderschapsuitkering ten gunste van de zelfstandige die zijn zelfstandige activiteit, gedeeltelijk onderbreekt in het kader van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, BS 10 juni 2020;  KB van 26 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 4 juni 2020 houdende toekenning van een ouderschapsuitkering ten gunste van de zelfstandige die zijn zelfstandige activiteit gedeeltelijk onderbreekt in het kader van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, BS 2 juli 2020. 

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.