Sociaal-Juridisch

Coronavirus: Hinderpremie

By 25 maart 2020 maart 26th, 2020 No Comments

De verplichte sluiting opgelegd door de overheid zorgt voor de sectoren die rechtstreeks getroffen zijn voor een ernstig inkomensverlies. De hinderpremie tracht hieraan tegemoet te komen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen:

  • De onderneming heeft een fysieke inrichting (actieve exploitatie- of uitbatingszetel) in het Vlaamse Gewest. Ambulante activiteiten (markt- en foorkramers) horen hier ook onder.
  • De onderneming moet verplicht geheel of gedeeltelijk haar zaak sluiten door de federale maatregelen. Bij vrijwillige sluiting wordt de premie dus niet toegekend. Als er nog afhaal- of onlinediensten georganiseerd worden, komt de onderneming toch in aanmerking. Via deze link kan je nagaan of je de onderneming verplicht moet sluiten.
  • De onderneming zorgt voor minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen (zaakvoerder valt hier ook onder).
  • Per vestiging in het Vlaams Gewest moet minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld zijn en geldt de verplichte sluiting. Het aantal premies wordt wel beperkt tot maximaal vijf per onderneming.
  • Zelfstandigen in bijberoep komen in aanmerking als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

De premie bedraagt 4.000 € voor alle rechtstreeks getroffen ondernemingen, en dit tot en met 5 april, met een maximum van 5 premies bij meerdere vestigingen. Als de maatregelen doorlopen na 5 april, dan is een bijkomende premie van 160 € per verplichte sluitingsdag verschuldigd.

 

Praktisch

De aanvraag moet uiterlijk binnen 30 kalenderdagen na het aflopen van de verplichte sluitingsperiode digitaal aangevraagd worden (voorlopig heb je dus tijd tot en met 5 mei). Op vrijdag 27 maart zal de online applicatie voor het publiek beschikbaar gesteld worden. Meer info vindt u hier.

Voor de online aanvraag heb je je e-id én je pincode nodig (of een andere digitale sleutel), een actief Belgisch rekeningnummer van je onderneming, de gewone openingsdagen en je rechtsvorm (check hiervoor het KBO als je dit zelf niet weet). Voor eenmanszaken en zelfstandigen: ben je zelfstandige in hoofd- of bijberoep. In geval van bijberoep, welke sociale bijdragen betaal je?

Als de aanvraag online ingediend werd, zal het VLAIO de aanvraag in behandeling nemen. Dit betekent dat ze alles verifiëren en beslissen of jouw onderneming recht heeft op een premie. Deze beslissing zal zo snel mogelijk via mail gemeld worden. Het VLAIO geeft als richting voor de betaling een tweetal weken na de positieve beslissing mee.

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de richtlijnen van de bevoegde diensten en/of wijzigingen van de wetgevende bepalingen terzake.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.