Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Coronavirus: individuele beroepsopleiding (IBO) – update

By 18 mei 2020No Comments

1. Vroegtijdige stopzetting

Ook de IBO’ers worden getroffen door het Coronavirus. IBO’ers worden in een vorm van werkplekleren aan het werk gezet bij een onderneming middels een opleiding op maat. Na het doorlopen van de individuele beroepsopleiding worden deze personen vast in dienst genomen bij diezelfde onderneming.

Door de maatregelen van de overheid zijn een heel aantal IBO-overeenkomsten noodgedwongen vroegtijdig stopgezet. Om hierin tegemoet te komen, zal de overheid een premie uitbetalen tot 70% van de normale IBO-vergoeding, en dit maandelijks.

De premie is wel enkel geldig voor IBO’ers die beroepsopleiding volgden in ondernemingen die verplicht de deuren dienden te sluiten naar aanleiding van de maatregelen van 12 maart 2020 én de daaruit voortvloeiende maatregelen van de bevoegde autoriteiten m.b.t. burgerlijke veiligheid. Denk hierbij aan de sluiting in de horecasector en de niet-essentiële winkels.

De maatregel geldt voor de lopende contracten op 12 maart 2020 en voor de contracten die na deze datum zijn opgestart.

De maatregel zou initieel op 24 april 2020 eindigen, maar de Vlaamse regering heeft de toekenning van de premie verlengd tot 14 mei 2020. Wel wordt de duurtijd aangepast waarvoor de IBO-er een premie ontvangt. De premie voor IBO-overeenkomsten die na 12 maart 2020 opgestart zijn, wordt namelijk maar uitgekeerd tot 14 mei 2020. Eerst was overeengekomen een premie uit te betalen tot 12 juni 2020 voor overeenkomsten opgestart na 12 maart.

2. Tijdelijke werkloosheid overmacht

Indien een IBO normaal ten einde loopt en onmiddellijk wordt gevolgd door een arbeidsovereenkomst bij dezelfde onderneming, kan onmiddellijk tijdelijke werkloosheid worden ingevoerd.

Dit geldt niet voor de IBO die vroegtijdig werden stopgezet en onmiddellijk worden gevolgd door een arbeidsovereenkomst bij dezelfde onderneming om dan onmiddellijk tijdelijke werkloosheid toe te passen.

Dit standpunt van de RVA geldt voor arbeidsovereenkomsten die aanvatten na 29.03.2020.

Opgelet: er mag geen sprake zijn van fictieve overeenkomsten (misbruik).

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de instructies van de bevoegde diensten en/of wijzigingen van de wetgevende bepalingen terzake. 

 

Bron: B.Vl.R. van 27 maart 2020 tot toekenning van een premie aan de cursist die een individuele beroepsopleiding volgde zoals vermeld in artikel 90 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding, BS 31 maart 2020.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.