Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Coronavirus: invloed op pensioen? Maatregelen verlengd naar 30 september 2021

By 30 juli 2021No Comments

De wetgeving werd tijdelijke aangepast m.b.t. bijverdienen, de cumul van inkomsten, ….. gelet op de coronacrisis.

Bijverdienen tijdens pensioen

Er zijn bepaalde gepensioneerden en ouderen die een IGO ontvangen die een beroepsactiviteit hebben aangevat of uitgebreid i.h.k.v. de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in een cruciale sector of in de essentiële diensten (MB 28/10/2020). Deze inkomsten zullen van 01/03/2020 tot 30/09/021 niet in rekening gebracht worden voor de berekening van de toegelaten inkomsten. Deze inkomsten komen dus bovenop hun pensioen of IGO. 

Opgelet: na afloop van de pandemie zullen opnieuw de gewone regels m.b.t. bijverdienen als gepensioneerde gelden.

Tijdelijke werkloosheidsuitkering

Bepaalde gepensioneerden die bijklussen zijn nu tijdelijk werkloos door de coronamaatregelen.

Voor de periode van 01/03/2020 tot 30/09/2021 hebben tijdelijke werkloosheid en andere inkomsten of voordelen die men naar aanleiding van de pandemie van de overheid ontvangt, geen invloed op de uitbetaling van het pensioen. De tijdelijke werkloosheid (overmacht of economische redenen) moet te wijten zijn aan het coronavirus COVID-19. De inkomsten kunnen bijgevolg gecumuleerd worden met het pensioen.

Opgelet: na afloop van de pandemie zullen opnieuw de gewone regels gelden. Dan zal tijdelijke werkloosheid terug tot gevolg hebben dat het pensioen wordt geschorst omdat het pensioen niet gecombineerd kan worden met een sociale uitkering (m.u.z. contingent van 12 maanden met een overlevingspensioen).

Ook de reglementering voor het recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering voor 65-plussers werd aangepast. Normaal gezien kan een werknemer die na de leeftijd van 65 jaar blijft werken, enkel tijdelijke werkloosheidsuitkeringen genieten als hij geen rustpensioen ontvangt en de tijdelijke werkloosheid niet het gevolg is van medische overmacht. De wet van 09/06/2020 heeft dit retroactief aangepast. Hierdoor kunnen 65-plussers die een rustpensioen genieten een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangen. 

Pensioenopbouw

Tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus COVID-19 en corona-ouderschapsverlof worden beschouwd als ‘gewerkt’ voor de pensioenopbouw. Er wordt hiervoor rekening gehouden met een fictief loon.

 

Bron: https://www.sfpd.fgov.be/nl/gevolgen-corona; https://www.sfpd.fgov.be/nl/faq/ik-klus-bij-als-gepensioneerde-en-ben-nu-tijdelijk-werkloos-door-de-coronamaatregelen-wat-betekent-dit-voor-de-uitbetaling-van-mijn-pensioen. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.