Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Coronavirus – invloed op uw pensioen vanaf 01/10?

By 28 oktober 2021No Comments

De wetgeving werd tijdelijke aangepast m.b.t. bijverdienen, de cumul van inkomsten, ….. gelet op de coronacrisis en dit voorlopig tot 30/09/2021.

Bijverdienen tijdens pensioen

Tot 30/09/2021 werden de inkomsten van bepaalde gepensioneerden en ouderen die een IGO ontvangen die een beroepsactiviteit hebben aangevat of uitgebreid i.h.k.v. de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in een cruciale sector of in de essentiële diensten (MB 28/10/2020) niet in rekening gebracht voor de berekening van de toegelaten inkomsten.

Opgelet: Vanaf 01/10/2021 zijn opnieuw de gewone regels m.b.t. bijverdienen als gepensioneerde van toepassing!

Tijdelijke werkloosheidsuitkering

Tot 30/09/2021 hebben tijdelijke werkloosheid en andere inkomsten of voordelen die men naar aanleiding van de pandemie van de overheid ontvangt, geen invloed op de uitbetaling van het pensioen. De tijdelijke werkloosheid (overmacht of economische redenen) moet te wijten zijn aan het coronavirus COVID-19. De inkomsten kunnen tot 30/09/2021 bijgevolg gecumuleerd worden met het pensioen.

Opgelet: Vanaf 01/10/2021 gelden opnieuw de normale regels. Tijdelijke werkloosheid zorgt ervoor dat de uitbetaling van uw pensioen wordt geschorst omdat u uw pensioen niet mag combineren met een sociale uitkering (met uitzondering van 12 maand cumulatie van een sociale uitkering met uw overlevingspensioen).

Pensioenopbouw

Tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus COVID-19 en corona-ouderschapsverlof worden beschouwd als ‘gewerkt’ voor de pensioenopbouw. Er wordt hiervoor rekening gehouden met een fictief loon.

 

Bron: https://www.sfpd.fgov.be/nl/gevolgen-corona.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.