Sociaal-Juridisch

Coronavirus: ook compensatie voor bedrijven die niet verplicht moeten sluiten – update

By 20 mei 2020 No Comments

Zeer recent heeft Vlaamse overheid beslist dat naast de hinderpremie die toegekend wordt aan bedrijven die verplicht de deuren moesten sluiten, er ook een compensatiepremie komt.

Deze maatregel komt er voor bedrijven die niet verplicht moesten sluiten, maar toch aanzienlijk al dan niet rechtstreeks getroffen zijn door het Coronavirus. Ook de ondernemingen die als essentieel gekwalificeerd worden, zoals bijvoorbeeld pralinewinkels of drankenhandelaars komen in aanmerking aangezien zij ook een terugval kennen van cliënteel door het ‘blijf in uw kot-advies’. De getroffen ondernemingen zullen wel een omzetdaling moeten aantonen om in aanmerking te komen.

Voorwaarden

 • Er zal éénmalig een compensatievergoeding van 3000 € toegekend worden;
 • Met een maximum van 5 premies per onderneming als er meerdere vestigingszetel per onderneming zijn;
 • De ondernemingen moet kunnen aantonen dat ze een omzetverlies van -60% hebben in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzetdaling dient een daling van de omzet te zijn door verminderede prestaties, en mag niet het gevolg zijn van uitgestelde facturatie.De omzetdaling moet aangetoond worden via één van onderstaande elementen:
  • Dagontvangsten
  • Geleverde prestaties
  • Tijdsregistratie

  Deze stukken dient de onderneming 5 jaar bij te houden. Indien bij controle blijkt dat er onterecht een compensatiepremie uitbetaald werd, zal deze terugbetaald moeten worden.

 • voor starters wordt gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.
 • Ondernemingen in de vorm van een vzw kunnen in aanmerking komen als ze minstens één iemand voltijds tewerkgesteld hebben.
 • Zelfstandigen in bijberoep:
  • Die evenveel sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep, heeft ook recht op de compensatiepremie.
  • Compensatiepremie van 1.500 € voor zelfstandigen in bijberoep die een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro. Deze premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, maar geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.

Aanvraag

De aanvraag zal op ongeveer dezelfde wijze verlopen als de aanvraag van de hinderpremie, dus via een online applicatie via het Vlaams Agentschap innoveren en ondernemen.

Via deze link kan u zich aanmelden op de online applicatie en de aanvraag indienen.  Meer info vindt u hier. 

Voor de online aanvraag heb je je e-id én je pincode nodig (of een andere digitale sleutel), een actief Belgisch rekeningnummer van je onderneming, de gewone openingsdagen en je rechtsvorm (check hiervoor het KBO als je dit zelf niet weet). 

 

Bron: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/compensatiepremie-voor-ondernemers-die-zwaar-omzetverlies-hebben.

 

 

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.