Sociaal-Juridisch

Coronavirus: Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

By 25 maart 2020 maart 26th, 2020 No Comments

Verplichte sluiting omwille van de overheidsmaatregelen

Als een zelfstandige of zijn meewerkende echtgenoot rechtstreeks getroffen wordt door de overheidsmaatregelen vermeld in de ministeriële besluiten van 13, 18, 23 en 24 maart 2020, zijnde de verplichte (geheel of gedeeltelijke) sluiting van de handelszaak dan kan de zelfstandige een aanspraak maken op het overbruggingskrediet, ongeacht de duur van onderbreking van de handelszaak. Het gaat over de niet-essentiële winkels en handelszaken (denk aan de horecasector).

Geen verplichte sluiting maar wel minimum 7 opeenvolgende kalenderdagen onderbreking omwille van het coronavirus

Het betreft hier de zelfstandigen die niet verplicht hun zaak dienen te sluiten, maar wel ernstig (onrechtstreeks) getroffen zijn door het coronavirus. Bijvoorbeeld omdat ze zelf in quarantaine geplaatst zijn of hun werknemers, de leveringen zijn geannuleerd of uitgesteld, er is een aanzienlijke daling van activiteit, … Om in aanmerking te komen moet de activiteit vrijwillig gedurende 7 opeenvolgende dagen gesloten zijn.

Voorgaande is eveneens van toepassing voor zelfstandige zorgberoepen die hun activiteit stopzetten voor minstens 7 dagen per maand, maar wel nog tussenkomen in dringende (para)medische gevallen.

In beide situaties moet de aanvraag ingediend worden via dit aanvraagformulier bij het sociaal verzekeringsfonds waar de zelfstandige aangesloten is. De maandelijkse uitkering bedraagt 1.291,69 € zonder gezinslast, en 1.614,10 € met gezinslast. Klik hier voor verdere informatie.

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de richtlijnen van de bevoegde diensten en/of wijzigingen van de wetgevende bepalingen terzake.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.