Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Coronavirus – quarantainegetuigschrift

In ons artikel ‘Groep van 10: medisch attest en meldingsplicht’ informeerden wij u reeds over een nieuw model van medisch getuigschrift gelet op het coronavirus (het zogenaamde ‘quarantainegetuigschrift’).

Het RIZIV bevestigd het onderscheid tussen twee verschillende medische getuigschriften bestemd voor de werkgever of zelfstandigen:

  • het medisch getuigschrift arbeidsongeschiktheid: voor ziekte, zwangerschap of ongeval in de particuliere sfeer.

 

  • het quarantainegetuigschrift: voor arbeidsgeschikte personen die zich niet naar de werkplek kunnen begeven omdat ze in nauw contact geweest zijn met een geïnfecteerde persoon, omdat ze zelf besmet zijn zonder symptomen of als de medische situatie een risico is (vb. verzwakt immuunsysteem). Deze personen mogen over het algemeen hun woning niet verlaten. Toch zal de arts elke individuele situatie beoordelen en zijn patiënt informeren over de essentiële afwijkingen die toegestaan blijven, zoals essentiële medische afspraken die niet kunnen worden uitgesteld tot na de quarantaineperiode en, als de patiënt geen ander alternatief heeft, voor de bevoorrading van geneesmiddelen en voedsel.

De werknemers uit de particuliere sector aan wie gevraagd wordt om in quarantaine te gaan, kunnen nog steeds een loon ontvangen, op voorwaarde dat telewerk mogelijk is. Indien dat niet mogelijk is, ontvangen de werknemers uit de particuliere sector een tijdelijke werkloosheidsuitkering op basis van het geneeskundig quarantainegetuigschrift dat ze aan de werkgever bezorgen.

De zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst en die hun activiteit gedurende tenminste zeven opeenvolgende kalenderdagen stopzetten, kunnen via hun socialeverzekeringsfonds een overbruggingsrecht aanvragen.

 

Bron: RIZIV, Medische getuigschriften: wat verandert er gedurende de COVID-19-periode, www.riziv.fgov.be. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.