Voor de oorspronkelijke modaliteiten en voorwaarden van de Vlaamse aanwervingsincentive verwijzen we graag naar ons artikel ‘Vlaamse aanwervingsincentive langdurig werkzoekenden’. Een belangrijk onderdeel voor de berekening van het bedrag van de incentive is in principe afhankelijk van het tewerkstellingspercentage aangegeven in de DmfA.
Doordat heel wat werkgevers getroffen zijn door het Coronavirus en hierdoor een economische terugval kennen, zal het tewerkstellingspercentage in verhouding ook dalen. Gevolg: een lagere aanwervingsincentive dan in ‘normale omstandigheden’ verschuldigd zou zijn.
De minister tracht hierin tegemoet te komen en voegt aan de huidige regelgeving toe dat het departement in geval van een crisis met een ernstige sociale en economische impact die als dusdanig door de minister is erkend, de uitbetaling van de tweede schijf van de subsidie kan vaststellen via de contractuele tewerkstellingsbreuk van de aangiftes voorafgaand aan die crisis. De minister bepaalt de voorwaarden en de procedure van deze aanvraag.
De betrokken werkgevers zullen zich moeten richten tot het departement WSE. Voor de effectieve voorwaarden en de procedure voor de aanvraag is het nog even wachten op de minister.
Bron: B. Vl. R. van 27 maart 2020 tot wijziging van diverse bepalingen inzake het tewerkstellingsbeleid, BS 1 april 2020, 2e editie, 24126; B. Vl. R. van 17 februari 2017 toekenning van aanwervingsincentives voor langdurig werkzoekenden, BS 22 maart 2017.