Sociaal-Juridisch

Coronavirus: Werkgever en fiscus

By 25 maart 2020 maart 26th, 2020 No Comments

Steunmaatregelen

De fiscus kent steunmaatregelen toe in de vorm van een afbetalingsplan, kwijtschelding van nalatigheidsinteresten of kwijtschelding van boete wegens niet-betaling,… als de onderneming (natuurlijke- of rechtspersonen) daadwerkelijke hinder ondervindt en deze kan aantonen door het Coronavirus (vb. een daling van het omzetcijfer, een aanzienlijke daling van de bestellingen en/of reservaties, gevolgen van een “kettingreactie” met partnerondernemingen, …).

Aanvragen moeten uiterlijk op 30 juni 2020 ingediend worden volgens de procedure via deze link. De steunmaatregelen kunnen aangevraagd worden voor de betaling van bedrijfsvoorheffing, btw, personenbelasting, vennootschapsbelasting en rechtspersonenbelasting.

Let wel, als de onderneming al structurele betalingsmoeilijkheden had los van het Coronavirus dan komt zij niet in aanmerking voor deze maatregel.

 

Uitstel voor het indienen van de aangiften in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners vennootschappen

Ondernemingen krijgen extra tijd tot en met donderdag 30 april 2020 middernacht om de aangifte in te dienen in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners vennootschappen.

Deze bijkomende termijn geldt alleen voor de aangiften met uiterste indieningsdatum van 16 maart tot en met 30 april 2020.

 

Uitstel betaling afrekening belasting aanslagjaar 2019, gevestigd vanaf 12 maart 2020

Voor de betaling van zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting, de belasting van niet-inwoners en de rechtspersonenbelasting zal automatisch, bovenop de normale betaaltermijn en zonder aanrekening van nalatigheidsintresten, een extra termijn van 2 maanden worden toegekend.

 

De termijn voor het indienen van de BTW-aangiftes zijn verlengd.

Zie hier voor de nieuwe data.

 

Automatisch uitstel van betaling van twee maanden voor de BTW en bedrijfsvoorheffing zonder boetes of interesten. 

BTW

Betaling over… Termijn verlengd tot …
Maandaangifte  – februari 2020 20 mei 2020
Maandaangifte  – maart 2020 20 juni 2020
Kwartaalaangifte – 1ste kwartaal 2020 20 juni 2020

 

Bedrijfsvoorheffing

Betaling over… Termijn verlengd tot …
Maandaangifte  – februari 2020 13 mei 2020
Maandaangifte  – maart 2020 15 juni 2020
Kwartaalaangifte – 1ste kwartaal 2020 15 juni 2020

 

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de richtlijnen van de bevoegde diensten en/of wijzigingen van de wetgevende bepalingen terzake.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.