Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Cumul zelfstandige activiteit in bijberoep met uitkeringen in geval van vermindering arbeidsprestaties

By 29 augustus 2019No Comments

Vanaf 1 augustus 2019 kunnen werknemers bij arbeidsduurvermindering hun zelfstandige activiteit in bijberoep combineren met uitkeringen van de RVA. Het betreft hier de gevallen waarbij de arbeidsduur 1/2, 1/5 of 1/10 verminderd wordt in het kader van loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof. Voordien was dit enkel mogelijk in geval van voltijds tijdskrediet of voltijds thematisch verlof.

De cumul is mogelijk in alle sectoren (publiek en privaat) voor zover deze zelfstandige activiteit reeds uitgeoefend werd gedurende ten minste de 12 maanden die het begin van de vermindering van de arbeidsprestaties voorafgaan en de cumul wordt beperkt in de tijd, zijnde:

  • Gedurende maximum 24 maanden in geval van 1/2 vermindering;
  • Gedurende maximum 60 maanden in geval van 1/5 of 1/10 vermindering.

Als de werknemer momenteel reeds in een systeem van arbeidsduurvermindering zit in combinatie met een zelfstandige activiteit in bijberoep, maar geen uitkeringen ontvangt dan kunnen deze werknemers ook vanaf 1 augustus aanspraak maken op uitkeringen onder voorgaande voorwaarden. De zelfstandige activiteit moet alleszins minstens 12 maanden voorafgaand aan de arbeidsduurvermindering uitgeoefend worden. Een zelfstandige activiteit opstarten na de arbeidsduurvermindering met het behoud van onderbrekingsuitkeringen is dus niet mogelijk.

Indien de werknemer na de toegestane periode van cumulatie zijn zelfstandige activiteit nog combineert met een tijdskrediet of een thematisch verlof, dan verliest hij zijn recht op onderbrekingsuitkeringen.

 

Bron: KB van 18 juli 2019 betreffende de cumulatie van onderbrekingsuitkeringen en de uitoefening van een bijkomende zelfstandige activiteit in geval van vermindering van de arbeidsprestaties, BS 22 juli 2019, 73278.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.