Technology

Dashboards in Google Sheets: flexibel en straightforward

By 7 mei 2020mei 12th, 2020No Comments
Blog: Google Sheet Dashboards

Met een goed ingericht dashboard kun je snel beoordelen of je projecten nog op koers liggen en of er ergens problemen zijn. Het dashboard waarmee we momenteel het dubbeldraaien van onze nieuwe loonmotor Earnie opvolgen, werkt niet zo straightforward als we zouden willen. Het is een maatwerkoplossing waardoor het soms lang duurt voordat een wijziging zichtbaar is. We probeerden al een aantal alternatieven uit, maar bleven nog wat op onze honger zitten. Gelukkig was het toen weer tijd voor een Discovery Day waarop een viertal Pratorians zich verdiepten in dashboards.

Arbeidsintensief

“Ons dashboard is nogal arbeidsintensief. De jobs die de gegevens op het dashboard verversen, lopen soms vast en om nieuwe KPI’s toe te voegen, is vaak maatwerk nodig”, legt Stijn uit. “We moeten de verschillende widgets zelf programmeren in HTML. Daar zijn we natuurlijk best goed in, maar het kost tijd. We denken dat we die tijd beter aan andere zaken kunnen besteden. Dus stelden we ons de vraag hoe we het dashboard zo gemakkelijk mogelijk konden aanpassen. Anderen hebben vast al eens dezelfde problemen aan de hand gehad, hoe losten zij dat op?”

Eigen toolbox

Het Discovery-team, dat naast Stijn bestond uit Anthony, Pieter en Alard, keek in eerste instantie naar verschillende SaaS-oplossingen. Het team ontdekte al snel dat die dashboards er allemaal goed uitzien en dat ze overzichtelijk en gebruiksvriendelijk zijn, maar merkte ook dat ze vooral gericht zijn op marketing en sales departementen. Stijn: “Het zijn echte business dashboards, maar dat is niet wat we zoeken. Voor het opvolgen van de loonmotor is het, naast het kunnen visualiseren van heel wat KPI’s, bijvoorbeeld belangrijk dat we meteen weten als er een error optreedt in RabbitMQ. Daarvoor zijn de SaaS-dashboards niet realtime genoeg. Ook het prijskaartje vonden we wat aan de hoge kant.”
Dus keek het viertal tijdens de Discovery Day in de eigen Prato-toolbox. Anthony: “Zo kwamen we terecht bij Google Sheets, een tool waar we allemaal al mee werken. Dat heeft meteen als voordeel dat we niet meer veel hoeven bij te leren.”

Voordelen van Google Sheets

Google Sheets bleek nog meer voordelen te bieden. Stijn: “Het is een heel flexibele tool. Een toevoeging of aanpassing is snel gebeurd en direct zichtbaar. Het is handig dat de dashboards en de details bij elkaar staan op dezelfde sheet. Als we iets toch niet weten, kunnen we bij een grote Google-community terecht en er is veel documentatie om te raadplegen. En omdat we Google toch al gebruiken, kost het niets extra.”

Op het uiterlijk van het dashboard had het team nog wel wat aan te merken. Het ziet er niet erg sexy of aantrekkelijk uit. “Daar zouden we nog wel wat werk aan hebben, mochten we het in de toekomst in gebruik willen nemen. Het hangt tenslotte wel op groot scherm boven onze bureaus.”

Oplossing dichtbij

Anthony: “Het experiment was leerzaam en waardevol en zeker iets waar we in de toekomst op kunnen verder bouwen.”
Stijn: “De belangrijkste conclusie die we konden trekken uit deze Discovery Day: we moeten oplossingen niet altijd ver zoeken. We hebben meer in huis dan we zelf denken.”

Neem deel aan de volgende Meetup

De Discovery Days zijn bij Prato al jaren een groot succes. Er is nooit een gebrek aan onderwerpen waar Pratorians zich in willen verdiepen. Sinds 2019 worden de Discovery Days gevolgd door een Discovery Meetup waarin we onze bevindingen ook met niet-Pratorians delen. Zo geven we een interessant kijkje achter de schermen. Normaal gezien gaat de Meetup door op Corda Campus, maar vanwege de coronamaatregelen, is de volgende Meetup op 4 juni volledig digitaal. Wil jij er graag bij zijn, schrijf je dan nu in!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.