Sociaal-Juridisch

Detachering naar Frankrijk – Update

By 28 november 2018maart 19th, 2019No Comments

Bij een detachering naar Frankrijk dient u rekening te houden met een aantal belangrijke formaliteiten (voorafgaande SIPSI aangifte, aanduiding vertegenwoordiger, ter beschikking houden en overmaken van bepaalde documenten (vertaald in het Frans), naleving harde kern Franse sociale wetgeving, BTP kaart,…).

Verstrenging sancties

Voor werkgevers die werknemers detacheren is het belangrijk om deze formaliteiten correct en tijdig na te leven. Aan het niet naleven van deze formaliteiten zijn immers aanzienlijke sancties verbonden.

Met de wet van 5 september 2018 pour la liberté de choisir son avenir professionnel werden de sancties verstrengd.

    • de administratieve boetes werden verhoogd van naar 4.000 euro per werknemer en 8.000 euro bij herhaling binnen een termijn van 2 jaar. De maximale geldboete bedraag 500.000 euro.
    • de inspectiediensten hebben voortaan ook de mogelijkheid om bij gemotiveerde beslissing de detacheringsprestaties voor 2 verlengbare maanden te schorsingen bij niet-betaling van de administratieve boetes.
    • het instellen van een beroep tegen de kennisgeving en de vordering tot invordering van de administratieve geldboetes zal niet langer de leiden tot een schorsing van de uitvoering ervan.

Vereenvoudiging procedure

De wet van 5 september 2018 pour la liberté de choisir son avenir professionnel voorziet in een vereenvoudiging van de huidige procedures waarbij er uitzonderingen voorzien kunnen worden  voor specifieke activiteiten en activiteiten van korte duur via ministerieel besluit. Deze uitzonderingen zijn echter niet van toepassing voor uitzendkantoren.

Daarnaast zou het ook mogelijk worden om een bilateraal akkoord voor de grensregio af te sluiten waarbij er uitzonderingen voorzien kunnen worden op de verplichtingen (met name de SIPSI aangifte, het aanduiden van een vertegenwoordiger, bijhouden van bepaalde documenten (in het Frans), BTP kaart).

Werkgevers die herhaaldelijk werknemers detacheren kunnen een aanvraag indienen bij de Franse sociale inspectie voor een aanpassing van de SIPSI aangifte en de aanduiding van een vertegenwoordiger en dit voor een maximumperiode van 1 jaar (verlengbaar).

Voor de detachering van werknemers voor eigen rekening van de werkgever  (vb. bijwonen vergadering) dus buiten het kader van een dienstverleningsovereenkomst en niet in het kader van een intra-group detachering moet er geen voorafgaandelijke SIPSI aangifte gedaan worden en moet er geen vertegenwoordiger aangesteld worden.

 

Bron: Wet nr. 2018-771 van 5 september 2018 ‘pour la liberté de choisir son avenir professionnel’, JO 6/9.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.