Discovery Day Meetup

26 november 2020  |  17u – 18u30  |  Online meeting

Discovery Day, wat is dat?

Twee keer per jaar organiseren we een Prato Discovery Day. Dit is een dag waarop Pratorians zich vastbijten in een topic en ermee experimenteren. Het doel van die Discovery Day: Growing Smart Together. Iedere Pratorian mag topics voorstellen. Zodra er meer dan één persoon iets rond een onderwerp wil doen, komt het op de agenda. Nadat de agenda is opgesteld, heeft ieder team een paar weken tijd om kennis op te doen en ideeën aan te scherpen.

Tijdens de eigenlijke Discovery Day mogen de teams een dag lang praktijkervaring opdoen en topics concreet uitwerken. De resultaten zijn soms verrassend, soms indrukwekkend en altijd leerzaam. Veel ‘ontdekkingen’ passen we later toe in de praktijk. Soms krijgt een Discovery Day topic zelfs een commerciële uitloper.

Kom je ook?

Normaal gezien vindt de Discovery Day Meetup plaats op Corda Campus. Vanwege de geldende coronamaatregelen maken we er opnieuw een online bijeenkomst van.

Ook nu we niet bij elkaar kunnen komen, willen we onze kennis en ervaring graag delen en luisteren naar jouw suggesties en ideeën.

Onderwerpen

De onderwerpen waar we ons tijdens een Discovery Day in verdiepen, zijn heel divers.
Maar het uiteindelijke doel is altijd dat we ons werk gemakkelijker en efficiënter willen maken.

Tijdens de meetup van november komen volgende topics aan bod.

APM functionaliteit in de ELK stack

We hebben momenteel geen duidelijk zicht op de load of responstijden van onze applicaties.
Uiteraard kunnen we deze functionaliteit toevoegen via eigen code, of we kunnen gebruik maken van libraries zoals MiniProfiler. Maar we hebben voor deze Discovery Day gekozen om met de APM functionaliteit binnen de ELK stack te experimenteren. Wat biedt de ELK stack aan, hoe krijgen we dit aan de praat binnen onze eigen omgeving, .. dat gaan we bekijken!

Earnie reporting

De verschillende Earnie microservices hebben elk hun views om data te ontsluiten voor reporting doeleinden.

Voor de operationele rapportering (realtime) zijn we op zoek naar een Open Source tool die deze views duidelijk beschikbaar kan maken via het Earnie Dashboard. Apache Superset is een goede kandidaat.

Azure Functions

Een loonmotor is een typisch voorbeeld van een applicatie met zeer sterk fluctuerende belasting.
Het merendeel van de maand gebeurt er vrijwel niks, maar eens de prestaties beschikbaar zijn, moeten de lonen zo snel mogelijk betaald worden. Het is zeer inefficiënt om hiervoor zelf de infrastructuur te beheren. Dat is de reden waarom de Earnie loonmotor volledig in de cloud draait.

Momenteel gebruiken we Azure app services. Er zijn echter nog alternatieve manieren om die loonmotor in de cloud op te zetten. Het lijkt daarbij vooral zinvol om te kijken naar Azure functions. Het doel van deze Discovery Day is te evalueren of we zonder al te veel nadelen (beperkte cloud dependency is bijvoorbeeld belangrijk) zouden kunnen overgaan naar Azure functions.

Zin en onzin van exploratory testen

We hebben momenteel een hele reeks principes in gebruik om te voorkomen dat er fouten sluipen in onze software. We spreken dan over code reviews, automatische testen, acceptatietesten, release-testen op het geheel van de microservices etc.

Toch vragen we ons af of we de kwaliteit, op een economisch verantwoorde manier, nog verder kunnen verhogen door bijvoorbeeld exploratory testing door payroll experten te introduceren.
Deze Discovery Day probeert – vertrekkend van de concrete resultaten van dergelijke exploratory testing sessie – een zicht te krijgen op de zin of onzin hiervan.

  Schrijf je nu in

  Datum: 26 november 2020
  Locatie: Thuis (online meeting)
  Wanneer: 17u – 18u30

  Programma

  • Diverse Pratorians presenteren het onderwerp waar ze zich tijdens de Discovery Day in verdiept hebben.
  • Aan het eind van de presentaties luisteren we graag naar jouw suggesties, ideeën én vragen.

  Ben jij er graag bij? Schrijf je dan nu in. Je ontvangt een bevestigingsmail met daarin meer info over hoe je op donderdag 26 november kan deelnemen aan de Discovery Day.

  We blijven bereikbaar!

  Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

  Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

  Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.