
“We zijn een generatie aan het opvoeden die alles in realtime verwacht.”
‘Doen is meteen poen’, zo vat het Nederlandse uitzendbureau 365Werk zijn nieuwste concept rond realtime verloning samen. Onmiddellijk loon naar werken krijgen, het moet bij veel flexi-jobbers en studenten als muziek in de oren klinken. Terwijl 365Werk er in Nederland een primeur mee te pakken heeft, probeert HR-softwareontwikkelaar Prato in België de kar te trekken. Wies van ’t Slot (oprichter 365Werk) en Jerry Hamal (Director Sales & Marketing Prato) delen hun visies.
Terwijl realtime verloning natuurlijk al langer een fancy term is, vatte het Groningse bedrijf 365Werk onlangs de koe bij de horens. Samen met de Nederlandse bank ABN AMRO lanceerden ze een project om flexwerkers meteen te kunnen uitbetalen. Voor de uitzendsector is dat een echte mijlpaal. “Ik ben met 365Werk begonnen vanuit de gedachte dat zowel opdrachtgevers als uitzendkrachten meer regie willen in plaats van puur op de zwarte doos van de uitzender te vertrouwen. Daarom wilden we alles opengooien in de vorm van portalen en mensen meer controle geven”, zegt Wies van ’t Slot.
Hoe is het concept rond realtime verloning tot stand gekomen?

Wies van ’t Slot
Wies van ’t Slot: “Het idee stond al langer op ons verlanglijstje, maar we wisten dat we dit nooit alleen zouden kunnen doen. Toen we hoorden dat ABN AMRO hiermee bezig was in het kader van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel, nvdr), hebben we de bank benaderd om het concept door te trekken naar werknemers en uitzendkrachten. Voor die profielen is het een ingewikkelder proces, omdat je onder meer rekening moet houden met loonheffingen, pensioen, vakantiegeld en andere premies. Hoewel we zelf een relatief kleine partij zijn, kwamen we goed uit de tests van de bank op het gebied van IT-skills en security. En zo besloten we om samen een pilootproject te lanceren.”
Prato heeft al een loonmotor die realtime verloning kan ondersteunen. Hoe ver staan we in België?
Jerry Hamal: “Klopt, en ook wij hebben al met enkele banken samengezeten. Zij staan er zeker voor open, maar in onze ogen is er eerst een klant met uitzendkrachten nodig die met onze loonmotor een case wil uitwerken. Veel bedrijven vinden het wel een goed idee, maar durven de sprong nog niet te wagen. Daarom intrigeert het verhaal van 365Werk me wel. Misschien kan het klanten ook hier inspireren als ze zien dat het in Nederland al mogelijk is. Zodra we een case hebben, kunnen banken ons helpen om bepaalde uitdagingen op te lossen. Wie gaat de voorschotten op de lonen betalen bijvoorbeeld? Kan dat met een microlening, of met een model waarbij iemand het geld voorschiet?”
“Niemand heeft ooit gezegd dat hij realtime verloning wou. Maar toen we het idee aftoetsten, sloeg het meteen aan.” – Wies van ‘t Slot
Hoe doen jullie dat, Wies?
Wies van ’t Slot: “Wij zien dit als een service van 365Werk. Mensen beschikken over een online Wallet waarin wij het loon vrijgeven zodra ze hun uren hebben ingevuld. Wij maken een inschatting van wat de vergoeding netto zou bedragen en geven uitzendkrachten vervolgens de keuze om het geld al dan niet uit hun digitale portemonnee te halen. Als ze dat doen, gaat het geld naar hun bankrekening, zodat ze er meteen mee kunnen betalen. De gebruiker krijgt dus de volledige regie in handen en ondertussen verandert er niets voor de opdrachtgever. Wij betalen de voorschotten en houden vast aan de gewone facturatie en betaaltermijnen. Geen extra werk dus, en ook geen extra kosten.”
Wat was de grootste uitdaging om dit project uit te rollen?
Wies van ’t Slot: “Het lobbywerk. Op het gebied van wetgeving en controle kwam er heel veel bij kijken. Als uitzendbureau worden we streng gecontroleerd. Uiteraard is het belangrijk dat je over de juiste certificeringen beschikt, maar de verantwoordelijke instanties zijn meestal geen voorlopers als het gaat om innovatie. Voor ons was het dan ook bijzonder waardevol om een partner als ABN AMRO aan boord te hebben. Zij hebben ons zeker geholpen om ons verhaal over te brengen.”
Jerry Hamal: “Hoewel de wetgeving er grotendeels klaar voor is, kan ik me inbeelden dat ook wij in België op grote schaal zullen moeten lobbyen. Het idee zal voor veel mensen erg interessant zijn, maar je moet kunnen verzekeren dat iedereen het op de juiste manier gebruikt en er effectief beter van wordt.”
Zijn uitzendkrachten eigenlijk al vragende partij voor realtime verloning?
Wies van ’t Slot: “Neen, maar dat is bij innovaties zelden het geval. Steve Jobs zei ooit: ‘Niemand heeft ooit gezegd dat hij een MacBook wou’. Wel, niemand heeft ooit gezegd dat hij de dag zelf uitbetaald wil worden. Maar toen we het idee aftoetsten bij honderden mensen in onze database, bleek een groot percentage meteen gewonnen voor het concept.”
Jerry Hamal: “Klopt, wij hebben vorig jaar ook in België een rondvraag gedaan en daaruit bleek dat veel mensen nog niet goed weten wat het inhoudt. We denken trouwens niet dat realtime verloning op dit moment voor iedereen even interessant is. Flexi-jobbers en studenten zullen het zeker belangrijk vinden dat ze snel toegang krijgen tot hun loon. Vaak nemen ze er een extra shift bij omdat ze het geld nodig hebben. Maar als bediende met een stabiel loon lig je daar nog niet wakker van.”
Wies van ’t Slot: “Het is vooral iets voor mensen die een bijbaan met wisselende diensten hebben. Niet voor iemand die fulltime werkt en inkomensafhankelijk is. Jongeren zullen het zeker zien zitten.”
Jerry Hamal: “Mijn zoon belde me onlangs vanop een terrasje, omdat hij niet kon betalen. Hij had de dag voordien gewerkt en vond het niet kunnen dat hij z’n geld nog niet had gekregen. Als je bedenkt dat mijn zoon over enkele jaren de arbeidsmarkt betreedt, dan biedt dat natuurlijk opportuniteiten. We zijn een generatie aan het opvoeden die alles in realtime verwacht. Ze willen pakjes liefst zo snel mogelijk in de bus krijgen, dus waarom zou dat met hun loon anders zijn?”
Wies van ’t Slot: “Het is ook het juiste moment om zoiets te lanceren. Sommige mensen hebben die snelle verloning echt nodig. Al is dat tegelijkertijd triest en moeten we opletten dat we het probleem niet gaan verplaatsen.”
Denk je dat mensen begeleiding nodig zullen hebben?
Wies van ’t Slot: “Het systeem is vooral ontwikkeld voor de eenmalige nood. Voor momenten waarop je dringend geld nodig hebt of bijvoorbeeld ergens in wil investeren. Maar je moet je er wel van bewust zijn dat dit geld dan niet meer komt op het einde van de maand. Je zou dus in een negatieve cyclus kunnen terechtkomen. Tot nu toe merken we geen problemen en onze verantwoordelijkheid reikt natuurlijk niet tot het huishoudboekje van onze uitzendkrachten. Maar indien gewenst kunnen we met mensen wel het gesprek aangaan om hun mogelijkheden te bekijken.”
Jerry Hamal: “Uiteindelijk is het een mes dat aan twee kanten snijdt. Maar er zijn ook oplossingen te verzinnen om mensen te beschermen. Bijvoorbeeld door werknemers maximaal de helft van hun loon in realtime te laten opvragen. Technisch kunnen we dat allemaal zeker voorzien.”

Jerry Hamal
De juiste technologie is hoe dan ook een voorwaarde voor realtime verloning?
Jerry Hamal: “Het is een van de redenen waarom we een nieuwe generatie loonmotor hebben gebouwd. Het duurt nu geen volledige nacht meer om loonbriefjes op te stellen. Ons systeem doet dat onmiddellijk, waarbij het niet uitmaakt of je één of duizenden loonbriefjes nodig hebt. En we hebben er ook voor gezorgd dat onze loonmotor slim genoeg is om de complexe wetgeving te interpreteren.”
Ongetwijfeld was security ook heel belangrijk voor jullie, Wies?
Wies van ’t Slot: “Zeker, en dat is ook de reden waarom ABN AMRO ons eerst grondig gescreend heeft. Je moet de muurtjes zo hoog mogelijk bouwen. Het technisch vermijden van een datalek is wellicht nog het gemakkelijkst. De grootste uitdaging is de menselijke factor. Als je met veel persoonsgegevens werkt, ben je meteen een aantrekkelijke partij. Je mag niet de illusie scheppen dat je onaantastbaar bent.”
“We zijn een generatie aan het opvoeden die alles in realtime verwacht. Ze willen pakjes zo snel mogelijk in de bus krijgen, dus waarom zou dat met hun loon anders zijn?” – Jerry Hamal
Hoe zien jullie de toekomst van realtime verloning?
Wies van ’t Slot: “We zitten nu nog in een beperkte pilot, maar de eerste reacties zijn heel positief. Voor de meeste mensen is dit een extra dienst waar ze niet om gevraagd hebben, dus ze zijn er heel blij mee. Al denk ik wel dat realtime verloning altijd een aanvullend model zal zijn. Ik ben het eens met Jerry dat het voor jongeren en mensen met bijbanen een nieuwe norm kan worden. Maar er zal altijd een ander systeem naast moeten blijven bestaan.”
Jerry Hamal: “Inderdaad, de flexibiliteit van realtime verloning past vooral in het kader van flexibele jobs. Uiteraard hopen we dat de case van 365Werk ook in ons land deuren kan openen. Net zoals met onze loonmotor spelen we zoveel mogelijk in op de noden van bedrijven. Als er straks interesse is in realtime verloning, dan staan we klaar om ook hierin ons steentje bij te dragen.”
Bedankt voor dit gesprek en veel succes met jullie missie!
Dit interview werd ook gepubliceerd in de laatste editie van onze trendbaHRometer.