Skip to main content
Technology

Earnie reporting met Apache Superset

By 17 februari 2021No Comments
Apache Superset

De verschillende microservices van onze loonmotor Earnie hebben elk hun views om data toegankelijk te maken voor rapportage doeleinden. Voor de realtime standaardrapportering zochten we een open source tool die deze views op een duidelijke manier beschikbaar kan maken via het Earnie dashboard. Een viertal Pratorians onderzocht tijdens de Discovery Day verschillende tools. Apache Superset kwam als winnaar uit de bus.

“We gingen op zoek naar een open source tool voor de visualisatie van Earnie data”, vertelt Anne. “Qua vereisten voor Earnie reporting wilden we operationele rapportering mogelijk maken voor Payroll, liefst in realtime, en een analytische standaardrapportage van onze Earnie data voorzien voor onze klanten. De tool hoefde geen heel uitgebreide analyse mogelijk te maken. We wilden ook graag een integratie via CheQpoint en PratoFlex zodat we geen extra aparte tool moesten voorzien. Exportmogelijkheden waren ook belangrijk in onze zoektocht. Onze klanten willen bijvoorbeeld kunnen exporteren naar Excel om daar dan berekeningen op toe te passen en om filtermogelijkheden te hebben.”

Earnie Reporting

Javascript open source bibliotheken

Het viertal probeerde verschillende open source tools uit. Bram ging aan de slag met Javascript libraries om data te visualiseren. Javascript libraries kunnen zowel eenvoudige tabellen, diagrammen en statistieken als complexe grafische voorstellingen implementeren. Bram verdiepte zich als eerste in D3.js. Een vaker gebruikte tool binnen Prato. “Het is gemakkelijk te installeren en biedt gigantisch veel mogelijkheden. Maar het kost ook heel veel tijd om wat je out of the box krijgt mooi in beeld te brengen, het heeft een moeilijke syntax, geen eenvoudige filtermogelijkheden en het is moeilijk te combineren met Angular, een framework dat we sowieso blijven gebruiken. Halverwege de Discovery Day kon ik daarom al laten weten dat D3.js het niet ging worden.” Daarna probeerde Bram nog Chart.js. Een programma dat gemakkelijker samenwerkte met Angular en waarvan de presentaties er mooier uitzagen. Maar ook hier zijn geen filtermogelijkheden. Wat betekent dat we die zelf moeten schrijven. Daarom is deze tool ook uit de boot gevallen.

Google Data Studio

Terwijl Bram zich met Javascript bezighield, probeerde Benjamin Google Data Studio uit. Met Google Data Studio kun je data uit allerlei bronnen samenbrengen en weergeven in handige rapportages. “Het is een gratis tool die je gemakkelijk en snel opzet. De data worden overzichtelijk gepresenteerd. Je hoeft er niet super technisch voor te zijn en het is mooi om te gebruiken. Maar om ermee te werken, heb je een Google account nodig. Het delen van de link naar de buitenwereld, bijvoorbeeld embedded in een html-bestand, is niet beschermd. Iedereen kan de data dan gewoon zien zonder dat er enige vorm van extra security rond zit. En het is moeilijk om zelf iets op te zetten om die veiligheid te bepalen.” Om die reden viel ook Google Data Studio af.

Apache Superset

Stijn bekeek Apache Superset, een open source softwaretoepassing voor gegevensverkenning en -visualisatie die grote hoeveelheden data kan verwerken. “Apache Superset maakt gemakkelijk verbinding met heel veel bronnen en heeft mooie out of the box visualisaties. Groeperen, sorteren en filteren is eenvoudig. Zo maak je bijvoorbeeld gegevens van het afgelopen kwartaal, of per bedrijf eenvoudig zichtbaar in het dashboard. Maar je kunt ook gewoon een ‘platte lijst’ data krijgen en daarop filteren of van daaruit exporteren. Het is ook heel gemakkelijk om precies dat met de klanten te delen wat je wilt laten zien. De security is goed geregeld. We kunnen het zelf hosten op onze Azure infrastructuur, de kosten daarvan zijn beperkt. Het is een prachtige oplossing die voldoet aan onze eisen.”

Succesvolle dag

Voor het viertal was het aan het eind van de Discovery Day duidelijk dat Apache Superset als winnaar naar voren kwam. Dat wordt de tool die Prato effectief gaat gebruiken om standaard Earnie rapportages te visualiseren. Deze extra functionaliteit wordt op termijn geïntegreerd in het Earnie dashboard en zal aan te roepen zijn vanuit PratoFlex en CheQpoint.

“Van alle tools die we uitprobeerden, hebben we veel geleerd”, vervolgt Anne. “Die kennis is zeker niet weggegooid. We moeten altijd zoeken naar de beste mix van functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en kosten. We zijn ver gekomen in één dag, het was een succesvolle Discovery Day en we kijken ernaar uit Apache Superset te gaan gebruiken!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.