Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Ecocheques – aanpassing lijst toegelaten producten en diensten vanaf 01/03/2021

By 30 maart 2021No Comments

Ecocheques

Een ecocheque is een extralegaal voordeel dat een werknemer van zijn werkgever kan krijgen. Deze cheques zijn vrijgesteld mits naleving van de voorwaarden vrij van belastingen en sociale bijdragen. Werknemers moeten ook geen eigen bijdrage betalen voor ecocheques.

De doelstelling van de sociale partners bij de uitwerking van het stelsel van ecocheques was om de netto-koopkracht van de werknemers te verhogen door de toekenning van een voordeel dat specifiek bestemd is voor de aankoop van producten of diensten met een ecologisch toegevoegde waarde.

Limitatieve lijst

Met ecocheques kan men enkel de producten aankopen die opgenomen zijn in een limitatieve lijst met ‘toegelaten’ producten en diensten.

De NAR publiceerde op 20 februari 2009 een dergelijke limitatieve lijst. Deze lijst geldt in principe voor onbepaalde duur, maar wordt om de twee jaar geëvalueerd door de sociale partners. Bij deze evaluatie wordt er rekening gehouden met de nieuwe ecologische inzichten en beleidsontwikkelingen, maar ook met de nood aan stabiliteit van het stelsel van de ecocheques. De lijst met producten en diensten die met ecocheques kunnen worden aangeschaft, werd reeds meermaals geactualiseerd en uitgebreid.

Vanaf 1 maart 2021 geldt er echter een nieuwe geactualiseerde lijst.

Duurzame consumptie

De lijst is gewijzigd omdat een nieuwe energieschaal is aangenomen voor de koelapparaten voor huishoudelijk gebruik, de huishoudelijke vaatwassers, de huishoudelijke wasmachines, de huishoudelijke droogkasten en de elektronische displays (met name de tv’s en beeldschermen). Door de voortschrijdende ecologische inzichten en met inachtneming van de evaluatiecriteria die de NAR sedert meerdere jaren hanteert, heeft de Raad ook besloten om de lijst aan te vullen met biologische producten met de Ecogarantie-, Cosmebio-, MSC- of GOTS-labels.

Ook de abonnementen voor volkstuinen werden toegevoegd aan de lijst.

Turf werd van de lijst uitgesloten omdat de winning ervan schade toebrengt aan specifieke ecosystemen.

Daarnaast wordt ook  de huur van producten die beantwoorden aan dezelfde criteria als de aankoop van tweehandsproducten toegevoegd aan de lijst.

De NAR wil de rubriek “Energievriendelijke elektro” vóór september 2021 opnieuw onderzoeken rekening houdend met de nieuwe schaal die van toepassing zal zijn op de lampen, en de evenwichten tussen het criterium van de koopkracht en dat van het
ecologisch karakter van de producten, en met name wat betreft de tv’s en beeldschermen.

 

Bron: CAO nr. 98/7 van 03/03/2021 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.