Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Economische werkloosheid: enkel bij redenen onafhankelijk van de wil van de werkgever

By 27 februari 2018augustus 9th, 2019No Comments

De arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 bevat een nieuw artikel 30quinquies. Het doel van de invoering van dit artikel is om werkgevers te verbieden een beroep te doen op economische werkloosheid omwille van redenen die afhankelijk zijn van hun wil.

Enkel redenen onafhankelijk van de wil van de werkgever

Voortaan zal dus uitdrukkelijk in de arbeidsovereenkomstenwet staan dat de reden van gebrek aan werk onafhankelijk moet zijn van de wil van de werkgever. Dit is niet het geval wanneer de werkgever het werk, dat gewoonlijk wordt verricht door de werknemers die op economische werkloosheid staan, uitbesteedt aan derden.

De regeling wordt ingevoerd om misbruik van economische werkloosheid tegen te gaan en geldt zowel voor arbeiders als bedienden.

Kennisgeving

Werkgevers zullen in de kennisgeving aan de RVA moeten vermelden dat ze zich er toe verbinden het werk tijdens een periode van economische werkloosheid niet uit te besteden aan derden.

Sanctie

Er wordt daarbij ook een sanctie voorzien, namelijk dat de werkgever gehouden is tot de betaling van het normaal loon voor de dagen tijdens welke hij aan derden het werk heeft uitbesteed dat gewoonlijk wordt uitgevoerd door deze werknemer. De werknemer zullen voor deze dagen immers geen recht hebben op werkloosheidsuitkeringen van de RVA.

 

Bron: wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk, BS 5 februari 2018

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.