Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Educatief verlof Wallonië – deadline nadert!

By 26 februari 2021No Comments

De deadline voor het indienen van de aanvraag tot terugbetaling voor het schooljaar 2019 -2020 voor  werknemers die verbonden zijn aan een vestigingseenheid in het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap nadert!

Aanvraag terugbetaling educatief verlof

De aanvragen tot terugbetaling van de lonen en sociale bijdragen die betrekking hebben op de dagen en uren van het betaald educatief verlof moeten worden ingediend bij het gewest waar de onderneming is gevestigd.

Heeft uw onderneming meerdere vestigingseenheden verspreid over meerdere gewesten? Dan moet u per gewest een aanvraag tot terugbetaling indienen bij het gewest waar het personeel dat gebruik heeft gemaakt van educatief verlof, is tewerkgesteld. Het is dus niet mogelijk om één gezamenlijke aanvraag in te dienen op naam van de maatschappelijke zetel als uw personeel verspreid is over vestigingen in meerdere gewesten. De aanvraag mag wel gegroepeerd worden per gewest.

De aanvraag om terugbetaling moet jaarlijks voor alle betrokken werknemers worden ingediend op basis van de volgende documenten:

  • één aangifte van schuldvordering;
  • een individuele steekkaart voor elke werknemer;
  • het attest van regelmatige inschrijving en de attesten van regelmatige aanwezigheid.

Daarnaast is het mogelijk dat volgende documenten moeten worden verstrekt:

  • kopie van de arbeidsovereenkomst (variabele deeltijdse tewerkstelling);
  • verklaring op eer waaruit blijkt dat de betrokken werknemer nog geen diploma hoger secundair onderwijs bezit (opleiding basiseducatie of opleiding voor het behalen van een eerste diploma hoger secundair onderwijs);
  • bewijs m.b.t. het samenvallen van de lesuren met de arbeidstijd (werknemers <4/5 tewerkstelling met een vast uurrooster of bij toepassing van de verhoogde maxima omwille van het samenvallen van de lesuren met het arbeidsrooster).

Deadline voor het indienen van de aanvraag

U kan ten vroegste een aanvraag tot terugbetaling indienen na het einde van het schooljaar. De termijnen voor het indienen van deze aanvraag moeten strikt nageleefd worden. Indien u te laat bent, zal u geen terugbetaling kunnen bekomen.

Voor het Waalse Gewest moet de aanvraag tot terugbetaling ingediend worden ten laatste op 31 maart 2021.

Voor de Duitstalige gemeenschap moet de aanvraag tot terugbetaling ingediend worden ten laatste op 30 juni 2021.

 

Waals GewestDuitstalige Gemeenschap
FOREM Congé éducation payé

Boulevard Tirou 104

6000 Charleroi

tél. : 071/27 50 74

e-mail : conge.education@forem.be

 

Ministère de la Communauté germanophone Département Formation et Organisation de l’Enseignement

Gospertstraße 1,

B-4700 Eupen

Tel.: 0032 (0)87 596 397

e-mail: bildungsurlaub@dgov.be

 

 

De terugbetaling is beperkt tot een forfaitair bedrag van 21,30 euro per effectief gevolgd of goedgekeurd uur betaald educatief verlof (ongeacht het aan de werknemer uitbetaalde loon).

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.