Skip to main content
Life@Prato

Een nieuwe job in coronatijd: ‘inwerken ging vlot, maar het zou tof zijn mijn collega’s eens van top tot teen te zien’

Prato Corda Campus

Nieuwe collega’s, nieuwe werkomgeving, nieuwe indrukken. Als je start met een nieuwe job, komt daar altijd wat gezonde spanning bij kijken. Maar starten terwijl jij en je collega’s grotendeels thuiswerken en je de meeste mensen enkel leert kennen via online meetings, dat maakt de uitdaging nog wat groter. Ook Prato ging het voorbije jaar op zoek naar nieuwe Pratorians. In totaal mochten we maar liefst acht opstarters verwelkomen. Vier ‘nieuwelingen’ vertellen hoe het was om in coronatijd aan een nieuwe job te beginnen.

“Ik vond het spannend, maar niet spannender dan bij mijn vorige job waar ik voor corona was gestart”, vertelt Daan. “Mijn verhuizing naar Hasselt was de aanleiding om een nieuwe job te zoeken en ik had goede dingen over Prato gehoord. Het ging allemaal heel gemoedelijk. Ik leerde mijn directe collega’s vlot kennen. We bellen en chatten veel, maar vooral over het werk, daardoor is het contact vooral zakelijk. En het is lastig om collega’s van buiten het team te leren kennen. Er is geen small talk, je passeert niet langs iemands bureau voor een praatje, terwijl ik echt wel iemand ben die graag babbelt.”

Eén collega in het echt gezien

Ruth merkte goed dat Prato gewend was aan de corona-omstandigheden, waardoor het onboarden goed verliep. “Het thuiswerken was er al zo lang dat iedereen daarop was ingespeeld. Het inwerken ging vlot.” Ook Isabelle vond het meevallen om online te solliciteren en aan de slag te gaan. “Tijdens de sollicitatie kreeg ik al een hele goede indruk van Prato. Het klikte met de collega’s ‘aan de andere kant’. En ik heb het gevoel dat ik mijn directe collega’s snel goed heb leren kennen, ook al heb ik slechts één collega in levende lijve gezien.”

Veronique had wel wat moeite om haar draai te vinden. “Ik heb het onderschat. Toen ik solliciteerde was er nog geen nieuwe lockdown aangekondigd. Ik dacht dat de maatregelen zouden verminderen, maar in plaats daarvan werden ze strenger. Daar had ik het wel moeilijk mee. Ik ben gelukkig toch nog regelmatig naar kantoor kunnen gaan samen met mijn lead. Daar had ik echt nood aan. Op de eerste dag dat ik effectief bij Prato was, kreeg ik een rondleiding. Dat was heel vreemd, want alle bureaus waren leeg. Ik heb geen idee hoe de sfeer is als iedereen aanwezig is. Ik had wat moeite om mijn draai te vinden in het begin, maar achteraf gezien ging dat gelukkig toch nog best snel.”

Iedereen is het erover eens dat je elkaar wel makkelijker aanspreekt zonder beeldscherm ertussen. Isabelle: “Als je echt bij je collega’s aan tafel zit, vraag je gemakkelijk ‘hoe moet ik dit nu precies doen’ of ‘wil je voor de zekerheid even kijken of ik het goed heb gedaan’. Dat zijn dingen waar ik niet direct voor ga bellen. Dan spaar ik meerdere vragen op. Dus ik moet nu meer geduld hebben.”

Ik hoorde direct bij het team

Ondanks de rare tijd, zijn de vier ‘nieuwelingen’ blij dat ze bij Prato solliciteerden. “Ik zocht nog een opdracht voor twee dagen in de week naast mijn andere opdrachten”, vertelt Ruth. “Corda Campus sprak mij sowieso aan als innovatieve plek en Prato zocht iemand voor twee dagen. Dan ga je natuurlijk de website bekijken en die maakte mij enthousiast, onder andere door het Prato-boek en de manier waarop de bedrijfscultuur er staat beschreven. Wat er staat klopt helemaal! Ik had snel het gevoel dat ik deel uitmaakte van het team. Ik werd direct gezien en behandeld als een volwaardige collega. We houden elkaar van alles op de hoogte. Dat ik als zelfstandige werk, maakt helemaal niets uit.” Daan: “Hier kan ik mijn ei leggen. Je wordt aangemoedigd om met ideeën te komen. En als ik zeg dat ik iets op een andere manier aan zou willen pakken, dan wordt dat positief onthaald. Ik vind dat zo leuk dat ik al twee kennissen heb doorgestuurd naar HR.”

Fiftyfifty kantoor en thuis

Als het weer kan, wil iedereen (deels) terug naar kantoor. Daan mist het buitenshuis werken. “Als je naar je werk gaat, heb je beter afgelijnde dagen. En ik ga graag met de fiets. Zo kom ik na een werkdag met een fris hoofd thuis.”
“Ik zou fiftyfifty willen doen”, zegt Veronique. “Ik denk niet dat ik het nog zou kunnen, vijf dagen op kantoor. Thuis kan ik mij goed focussen, terwijl ik op kantoor sneller ben afgeleid. Maar voor de gezelligheid, de koffieklets en ook voor sommige meetings zou ik zeker naar kantoor willen gaan.” Ook Ruth zou half, half willen doen. “Vooral om iedereen te leren kennen en voor de sociale contacten.”

Waar (en wanneer) is dat feestje?

De nieuwe Pratorians (zo mogen we ze toch al noemen) kijken er heel erg naar uit collega’s en klanten in een meer informele sfeer te ontmoeten. Veronique: “Prato Café, een teamdag, of een Prato klantevent, dat zou ik nu echt eens leuk vinden. Ik zie foto’s voorbij komen van allerlei activiteiten voor mijn tijd en dat ziet er super gezellig uit. Ik zou mijn collega’s graag op een andere manier leren kennen. In een videocall denk ik soms ‘oei, die is kortaf’, maar misschien is dat helemaal niet zo bedoeld. Als je iemand beter kent, kun je dat makkelijker plaatsen.” Daan: “Het zou echt tof zijn om gewoon eens met z’n allen op kantoor te blijven hangen, samen iets te drinken en elkaar beter te leren kennen.”

Een Prato Café, een teamdag, .. daar kijken niet enkel de ‘nieuwelingen’ naar uit. Ook voor de ‘anciens’ was het wennen toen thuiswerken de regel werd in plaats van de uitzondering. Hoe zij dit ervaren hebben, lees je hier.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.