Skip to main content
Life@Prato

Een werkdag uit het leven van een Pratorian

By 10 september 2019No Comments
Blog: Een dag uit het leven van een Pratorian
*de Pratorian kan man en vrouw zijn, maar voor het gemak schrijven we ‘hij’. De Pratorian in dit voorbeeld is een developer, maar er zijn natuurlijk nog veel meer uitdagende functies binnen Prato.

 

6.15 uur

Na een verkwikkende nachtrust staat de Pratorian op, fris als een hoentje. Hij hoeft zijn wekker niet te snoozen, want hij heeft prima geslapen. Gisteren was hij nog de ster van de avond op het Prato Café dankzij een hoop flauwe mopjes en omdat hij won met poolen. Hij geeft zijn bedgenoot, die zich zuchtend nog eens omdraait, een welgemeend stootje met de elleboog. “Ik ga douchen. Zal ik daarna de kinderen uit bed halen?”

6.45 uur

De Pratorian kleedt zich aan, stoot zijn kleine teen tegen de poot van het bed en gaat hinkend op zoek naar zijn sokken en sneakers. Daarna zorgt hij dat zijn kinderen klaar zijn voor de crèche. Zijn oudste heeft duidelijk geen zin en blijft hinderlijk aan zijn been hangen. Pratorian zijn, betekent helaas niet dat alles rozengeur en maneschijn is van zodra je ogen open gaan.

8.00 uur

De Pratorian rijdt op zijn gemak naar Corda Campus. Hij komt nooit te laat. Te laat komen is moeilijk, want de werktijden zijn flexibel. Een hele geruststelling als je kleine kinderen hebt en de ene dag al eens sneller de deur uit bent dan de volgende. Zoals altijd vindt hij gemakkelijk een plek voor zijn auto, iets wat hem in de stad niet zou lukken.

8.37 uur

De Pratorian komt zonder stress aan op kantoor. Hij weet wat hem te doen staat: eerst naar de dashboards kijken met de resultaten van de nightly builds en Kibana logs en dan naar het kanbanbord van zijn team. Lean en agile werken wordt sterk gestimuleerd bij Prato. Hij neemt de tijd om zijn collega’s te begroeten. “Bekomen van gisteravond?” Daarna haalt hij koffie.

8.45 uur

Eens hij geïnstalleerd is aan zijn bureau leest de Pratorian zijn e-mails en fixt hij die ene falende integratietest zodat het dashboard weer netjes groen kleurt. Hij heeft zin om nieuwe ideeën met zijn collega’s te delen. Bij Prato wordt ieder idee serieus bekeken en krijg je ook verantwoordelijkheid voor de uitvoering.

9.00 uur

Tijd voor de dagelijkse stand-up! Rechtstaan en verzamelen voor het kanbanbord waarop door de verschillende kleuren duidelijk zichtbaar is waar iedereen aan werkt en wat er nog moet gebeuren. Aan drie oplossingen en twee projecten beginnen op dezelfde dag? Niet bij Prato. Pratorians stellen prioriteiten en werken taak per taak af. Niemand kan multitasken, hoe hard we ook roepen van wel.

9.15 uur

De Pratorian gaat helemaal op in zijn werk. Coderen, uitproberen, de user story nog eens goed bestuderen, opnieuw proberen, testen, herschrijven, aha-momentjes. En dan dat machtige gevoel als het werkt: yes! Verdeeld over de dag komen er “tussendoor-vragen” van collega’s binnen: “Hoe zat dit ook alweer?”, “Kun je deze gegevens uit het systeem halen?”, “Kun je iets vertellen voor onze blog?” Altijd fijn om elkaar te kunnen helpen.

11 uur

Lang zitten is slecht voor de gezondheid, daarom strekt de Pratorian regelmatig zijn benen. Bijvoorbeeld om een nieuwe kop koffie en een stuk fruit te halen. Goed gevulde manden met diverse soorten fruit staan altijd in de keuken. “Ah, was er weer iemand jarig?” En in plaats van een appel neemt de Pratorian een stuk cake en een chocolaatje mee terug naar zijn bureau. Dat fruit staat er vanmiddag ook nog wel, maar die chocolade is in no time verdwenen.

11.05 uur

Er zijn telkens nieuwe uitdagingen om je in vast te bijten, nieuwe klanten om je voor in te zetten en nieuwe skills om te leren. De Pratorian ontdekt dat er binnenkort een seminar is over een onderwerp waar hij en zijn collega’s zich sowieso al in wilden verdiepen bij de volgende Discovery Day en stelt voor om er samen naartoe te gaan.

12.30 uur

De Pratorian gaat lunchen. Eten aan je bureau is ongezond, dat weet iedereen. Hij vraagt aan zijn nieuwe collega of ze zin heeft om mee naar buiten te gaan en een rondje over de Campus en langs de aangrenzende volkstuintjes te wandelen. Zo kunnen ze elkaar meteen beter leren kennen.

12.59 uur

De Pratorian en zijn nieuwe collega wandelen met een cappuccino van de Corda Latté terug naar kantoor. Ondertussen breekt de Pratorian zich het hoofd over die laatste edge case voor de story waar hij bijna klaar mee is. Zijn oog valt toevallig op een eend die elegant probeert te landen in de vijver en het antwoord op een heel ander vraagstuk schiet hem te binnen. C# kent geen echte duck typing, denkt hij, dus de oplossing moet in de javascript code zitten… Het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders, is heel gebruikelijk bij Prato.

15.01 uur

Er staat een meeting op het programma om het verloop van een nieuw project te bespreken. Een belangrijk project waar veel vanaf hangt. De Pratorian heeft nog steeds geen last van stress, want hij heeft zich goed voorbereid. Hij heeft al oplossingen bedacht voor problemen die nog niet zijn voorgekomen. In de vergadering neemt hij zelfverzekerd het woord, want Pratorians nemen elkaar serieus.

16.03 uur

Wanneer een collega langs zijn bureau passeert, geeft zij de Pratorian een taco voor zijn ideeën in de vergadering van zonet. Hij geeft zichzelf een schouderklopje en leunt héél even tevreden achterover. Daarna snel weer aan het werk om zijn ideeën zo gestructureerd mogelijk op papier te zeggen en met zijn collega’s te delen.

17.13 uur

Alle unittesten en code changes zitten in Gitlab. De Pratorian vraagt zich nog even af waarom zijn bureau zich niet vanzelf opruimt, legt zijn papieren op een stapel en gaat eens horen bij een paar collega’s wat hun plannen zijn voor het weekend. Daarna tevreden de wagen in en via de crèche terug naar huis. Hij is benieuwd wat hem te wachten staat. Met twee kleine kinderen geeft het weekend soms meer stress dan een werkdag.

We need you!

Zie jij zo’n afwisselende werkdag wel zitten? Maak jij graag onderdeel uit van een bedrijf waar collega’s altijd voor elkaar klaarstaan? Dat komt goed uit, want we zoeken nieuwe Pratorians. Bekijk onze vacatures en solliciteer. In ons boek kun je nog veel meer lezen over onze unieke cultuur.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.