Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Eenmalige premie voor sommige begunstigden van de tijdelijke crisismaatregelen overbruggingsrecht

By 30 juni 2021No Comments

Op 15/06/2021 heeft de ministerraad een voorontwerp van wet goedgekeurd met betrekking tot de toekenning van een eenmalige premie aan sommige begunstigden van de tijdelijke crisismaatregelen overbruggingsrecht in het kader van de coronacrisis.

Het gaat over een premie die toegekend zal worden aan de zelfstandigen, de helpers en de meewerkende echtgenoten die sociale bijdragen verschuldigd zijn waarvan het bedrag gelijk is aan of hoger is dan het minimumbedrag aan sociale bijdragen dat een zelfstandige in hoofdberoep zou moeten betalen (m.u.v. de zelfstandigen in bijberoep en de actieve gepensioneerden die bijdragen betalen onder de minimumdrempel).

Deze maatregel geldt ongeacht de activiteitensector waartoe men behoort. Voorwaarde is wel dat men zwaar getroffen is door de coronacrisis en dat men daadwerkelijk nood heeft aan bijkomende steun door deze ongeziene sanitaire en sociaaleconomische crisis.

Het gaat over een eenmalige premie van 598,80 euro die afzonderlijk belastbaar is aan een aanslagvoet van 16,5%.

Voorwaarden: 

  • Tussen 1 oktober 2020 en 30 april 2021 ten minste zes maanden te hebben genoten van het overbruggingsrecht;
    • Het enkel of dubbel overbruggingsrecht i.h.k.v. de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht (gedwongen onderbreking);
    • Het enkel overbruggingsrecht i.h.k.v.  de tijdelijke crisismaatregel ter ondersteuning van de heropstart (van kracht tot december 2020);
    • Het tweede luik van het nieuwe overbruggingsrecht (=afname van de omzet met 40%) (van kracht sinds 1 januari 2021).
  • Het moet gaan om financiële uitkeringen van overbruggingsrecht die rechtmatig werden toegekend, en dus niet die waarvoor een beslissing tot terugvordering werd genomen.

Uitbetaling?

Uw socialeverzekeringsfonds zal de premie automatisch toekennen. Er dient hiervoor bijgevolg geen aanvraag ingediend te worden.

Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: https://news.belgium.be/nl/covid-19-eenmalige-premie-voor-sommige-begunstigden-van-de-tijdelijke-crisismaatregelen.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.