Skip to main content
Technology

Eigen ‘Prato-radar’ helpt prioriteren en kiezen

By 11 augustus 2021No Comments
Blog: BYOR

Het consultancy bedrijf ThoughtWorks maakt ieder kwartaal een technology radar. Op die radar, die uit vier kwadranten bestaat, krijgen allerlei platformen, tools, technologieën en werkwijzen een plek. Zo zien medewerkers in één oogopslag welke tool ze nu echt eens moeten gaan uitproberen en welke ze beter niet meer gebruiken. Ook handig voor Prato, dacht een drietal Pratorians. Dus bouwden ze tijdens de laatste Discovery Day een Prato-Radar.

ThoughtWorks maakte het onlangs mogelijk voor andere bedrijven om een eigen radar te bouwen. Dat gaat via Google Sheets en werkt heel intuïtief. “Die sheet moet aan een bepaalde structuur voldoen”, vertelt Stijn. “En vervolgens werkt het heel simpel. Je geeft de URL van de sheet in op de website van ThoughtWorks en de radar wordt onmiddellijk aangemaakt.” De drie Pratorians gingen zelf op zoek naar de input. Veel werkwijzen en technologieën staan al in ons Prato-boek. In totaal maakte het team vier verschillende radars. Drie voor specifieke thema’s en één voor heel Prato. Met in de buitenste ring ‘dingen’ die we echt niet meer moeten gebruiken en in de binnenste ring ‘dingen’ die we nu al gebruiken en zeker moeten behouden.

Duidelijk overzicht

“Het is ons absoluut gelukt om binnen één dag een beter zicht te krijgen op alles wat we gebruiken en nog zouden willen gaan gebruiken”, vindt Tim. “De radars maken duidelijk waar we naartoe willen. Het helpt ons beslissingen te nemen en te prioriteren welke items we eerst gaan onderzoeken. Dus ik kan wel zeggen dat het een heel nuttige Discovery Day was. Als een buitenstaander of een nieuwe Pratorian vraagt met wat voor tools en programma’s we allemaal werken binnen Prato, kunnen we dat nu direct laten zien. Het is ook handig om in te zetten bij een sollicitatie, om het gesprek op gang te brengen en de kennis van de sollicitant over bepaalde technologieën te bevragen.”

“Nu is het onze taak om de radars levend te houden”, vertelt Lut. “We gaan deze per thema introduceren en dan ook meteen de vraag stellen of we nog topics zijn vergeten in de radar te zetten en of alle onderdelen op de juiste plaats staan. Periodiek gaan we de radars updaten. En we nemen de radars uiteraard mee naar de volgende Discovery Day. In de ‘investigate’ ring staan immers zaken die we zeker verder moeten bekijken. Perfect dus voor een Discovery Day. Op die manier kunnen we er ook snel conclusies uit trekken.”

Ben je bij de volgende Meetup?

Om maximale kennisdeling mogelijk te maken, presenteert elk Discovery Day team zijn bevindingen tijdens een Discovery Day Meetup. Ook mensen die (nog) niet bij Prato werken zijn van harte welkom om er (digitaal) bij te zijn. Word lid van de Meetup-groep en kom zo te weten wanneer de volgende Discovery Day zal doorgaan!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.