Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Elektronische aangifte van sociale risico’s (eASR) – sector uitkeringen

By 28 mei 2019juli 10th, 2019No Comments

Vanaf 2016 werd de verplichting van elektronische aangiften van sociale risico’s geleidelijk ingevoerd.

Ondertussen werden 10 van de 11 scenario’s voor de sector werkloosheid verplicht elektronisch. Enkel de C4 kan nog op papier ingediend worden.

De sector uitkeringen voorziet de volgende planning voor de verplichte elektronische aangifte van sociale risico’s.

  • ZIMA001 (inlichtingenblad) – 01/07/2019
  • ZIMA006 (aangifte van werkhervatting) – 01/01/2020
  • ZIMA002 (maandelijkse aangifte aangepaste arbeid) – 01/07/2020
  • Voor de overige scenario’s is de planning nog te bepalen.

Voor ZIMA001 (inlichtingenblad) wordt een overgangsperiode voorzien van 6 maanden tot 01/01/2020. Tijdens deze periode kan de aangifte nog op papier gedaan worden (onder voorbehoud van bevestiging door het beheerscomité van de kruispuntbank van de sociale zekerheid).

De elektronische aangifte kan ingediend worden via:

In DestHa kan er per sociaal risico de bestemmeling (werkgever of dienstverlener), het kanaal (e-box of batch) en de werkwijze (op aanvraag of op eigen initiatief) aangeduid worden voor de aanvragen van de mutualiteit.

  • Op aanvraag (“algemeen”): de bestemmeling wenst alle aanvragen te ontvangen De aangiften worden opgemaakt als antwoord op een aanvraag.
  • Op eigen initiatief (“specifiek”): de bestemmeling wenst alleen specifieke aanvragen te ontvangen De aangiften worden verder spontaan ingediend.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.