Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Enkel nog elektronische sport-en cultuurcheques vanaf 01/07/2024!

By 29 maart 2024No Comments

Er werd op 19/02/2024 een wetsontwerp ingediend dat beoogt de bestaande regelgeving inzake sport- en cultuurcheques te verbeteren vanuit economisch en fiscaal oogpunt. Het wetsontwerp werd ondertussen goedgekeurd in de kamer.

Het wetsontwerp voorziet in de harmonisatie van de regelgeving inzake sport/cultuurcheques met de regelgeving inzake maaltijdcheques, ecocheques, consumptiecheques en coronapremies in het kader van de erkenning voor de uitgifte van elektronische cheques. Elektronische sport/cultuurcheques kunnen alleen beschikbaar worden gesteld door een daartoe erkende uitgever. Vanaf 1 juli 2024 kunnen alleen nog elektronische sport/cultuurcheques worden uitgegeven.

Daarnaast worden ook de bepalingen met betrekking tot de geldigheidsduur van de sport/cultuurcheques voor de fiscale vrijstelling gewijzigd om ze in lijn te brengen met de regeling op sociaal vlak. Een van de voorwaarden voor de fiscale vrijstelling van sport/cultuurcheques is dat ze een geldigheidsduur hebben van 15 maanden, die loopt van 1 juli van het jaar tot 30 september van het jaar daarop. Er wordt voorgesteld om de geldigheidsduur van 15 maanden te behouden, maar dan vanaf de datum van de ter beschikking stelling van de cheques aan de werknemer of de bedrijfsleider en niet langer vanaf de vaste datum van 1 juli. Deze wijziging is van toepassing op de vanaf 1 juli 2024 uitgegeven cheques. Een zelfde wijziging wordt doorgevoerd op sociaal vlak.

Maaltijdcheques, eco-cheques en consumptiecheques kunnen sinds 1 december 2022 binnen de drie maanden na de vervaldatum op aanvraag van de werknemer of bedrijfsleider die de cheque heeft verkregen, worden
gereactiveerd en dit met behoud van de vrijstelling inzake sociale bijdragen en inkomstenbelastingen. De gereactiveerde cheque heeft een geldigheidsduur van drie maanden. Voor de sport/cultuurcheques wordt een gelijkaardige reactivatieregeling ingevoerd.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2024. De reactiveringsprocedure geldt dus ook voor de cheques die op 30 september 2024 vervallen.

 

Bron: Wetsontwerp tot wijziging van diverse bepalingen betreffende de sport/cultuurcheques en de koopkrachtpremies Parl.St. Kamer 2023 – 2024, 3810. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.