
Bij Prato proberen we op verschillende manieren te voorkomen dat er fouten in onze software sluipen. We doen bijvoorbeeld code reviews en voeren automatische testen, acceptatietesten, release testen en regressietesten uit. Toch vragen we ons af of we de kwaliteit van onze software nog verder kunnen verhogen door bijvoorbeeld exploratory testing te introduceren. Tijdens de Discovery Day kreeg een vijftal Pratorians inzicht in het nut van exploratory testing rondom onze nieuwe loonmotor Earnie door het gewoon te gaan doen.
Exploratory testing (exploratief testen) is een benadering van het testen van software die bestaat uit simultaan leren, testontwerp en testuitvoering. Terwijl de software wordt getest, doet de tester kennis op die weer nieuwe testen genereert. Er is geen vastgesteld scenario, iedereen begint vanuit zijn/haar eigen ervaring en expertise. “Uit ervaring weet ik dat uit zo’n testronde altijd nuttige inzichten komen”, vertelt Anne. “Zo hebben we ook nu heel wat verbeteringsmogelijkheden ontdekt.”
Alle expertise in huis
Het grote voordeel van Prato is dat we veel expertise in huis hebben. De vijf Pratorians die meededen, kwamen uit verschillende teams en hadden nog niet allemaal ervaring met onze nieuwe loonmotor. Zo konden we vanuit heel verschillende invalshoeken testen. Drie uur lang ging de groep ‘helemaal los’ op de software. Ze keken bijvoorbeeld naar de manier waarop Earnie feedback geeft en welke resultaten zichtbaar zijn in PratoFlex. Deze eerste keer werd veel tijd besteed aan het aanmaken van kwalitatieve testgevallen. De testomgeving is nu helemaal klaar, dus bij een volgende testsessie kan veel sneller gestart worden.
Veel kennis delen
“Ik had nog geen kennis gemaakt met Earnie”, vertelt Sandy. “Vanuit mijn eigen ervaring ben ik vooral van de software gaan ‘proeven’. Het was heel interessant om van de collega’s uit andere teams te leren en heel leuk om op deze manier samen te werken. We hebben super veel kennis uitgewisseld. Als er bijvoorbeeld iemand vastzat in PratoFlex, was er altijd iemand anders die de juiste werkwijze wist om verder te kunnen.”
Anne: “Collega’s die nog nooit met Earnie werkten, konden kennismaken. Andere collega’s konden de software testen op vlakken waar ze normaal de kans niet toe hebben. Iedereen was positief en vond het leerzaam. Na deze eerste sessie weten we veel beter van elkaar welk team welk deel van de software op welke manier gebruikt.”
Testbeleid naar een hoger niveau
De conclusie van het vijftal was dat exploratory testing zeker een aanvulling is op ons huidige testbeleid. Het is een manier van end to end testen, terwijl in andere tests vaak enkel de nieuwe functionaliteit wordt doorgelicht. We gaan dit initiatief daarom zeker verder zetten met telkens een wisselende groep van Pratorians. Zo krijgen we voortdurend nieuwe inzichten en laten we steeds meer collega’s kennis maken met onze nieuwe software. Een win-win situatie dus!