Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Fake plug-in hybrides – lijst ‘overeenstemmend voertuig’

By 28 februari 2020No Comments

In ons artikel ‘Fake plug-in hybrides – ‘overeenstemmend voertuig’’ informeerden wij u reeds dat vanaf 1 januari 2020 de in aanmerking te nemen uitstoot voor een fake plug-in hybride bekeken wordt vanuit de uitstoot van een ‘overeenstemmend voertuig’ op fossiele brandstof. Er zal voor deze fake plug-in hybrides op fiscaal vlak geen rekening meer gehouden worden met de officieel geattesteerde CO2-uitstoot.

Voor de bepaling van het overeenstemmend voertuig werd ondertussen een informatieve lijst gepubliceerd op de website van de FOD Financiën.

Autofabrikant/ auto-invoerder  

De verplichting om te vergelijken en het overeenstemmend voertuig vast te stellen wordt opgelegd aan de autofabrikant, of indien deze niet in België is gevestigd, aan de auto-invoerder. Zij moeten het overeenstemmend voertuig van iedere fake plug-in hybride bepalen, en deze informatie, alsook alle hierbij noodzakelijk gebleken technische gegevens aan de FOD Financiën overmaken bij de marktintroductie van het betreffende hybride voertuig.

Voor de fake plug-in hybrides die voor 01/01/2020 op de markt werden gebracht hebben de autofabrikanten of auto-invoerders tot 20/04/2020 de tijd om de informatie over het overeenstemmend voertuig aan de FOD Financiën mee te delen.

Lijst ‘overeenstemmende voertuigen’

De FOD Financiën heeft ondertussen een informatieve lijst met overeenstemmende voertuigen bekendgemaakt op haar website. Deze lijst kan uiteraard nog aangevuld worden.

Berekening VAA en aftrekbaarheid

Vanaf 1 januari 2020 wordt de in aanmerking te nemen uitstoot van de fake plug-in hybride bekeken vanuit de uitstoot van een overeenstemmende wagen (cf. lijst met overeenstemmende voertuigen).

Als er geen overeenstemmend voertuig voorhanden is, wordt de CO2-uitstoot van de plug-in hybride vermenigvuldigd met 2,5.

 

Bron: KB van 5 september 2019 tot wijziging van het KB/WIB 92 op het stuk van het begrip overeenstemmend voertuig, BS 17 september 2019; Wet van 2 mei 2019 houdende diverse fiscale bepalingen 2019-I, BS 15 mei 2019, https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/personeel_en_loon/voordelen_van_alle_aard/bedrijfswagens#q2

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.