Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Fake plug-in hybrides: vanaf 2020 fiscaal minder interessant

By 27 juni 2019No Comments

Wat zijn fake plug-in hybrides?

Plug-in hybrides zijn wagens die deels rijden op fossiele brandstof en deels op een oplaadbare elektrische batterij. ‘Fake’ plug-in hybrides zijn wagens met een zeer kleine elektrische batterij, waardoor ze bijna uitsluitend op fossiele brandstof rijden.

De wetgever definieert deze wagens als een oplaadbaar hybridevoertuig uitgerust:

    • Met elektrische batterij die een energiecapaciteit heeft van minder dan 0,5 kWh per 100 kilogram van het wagengewicht; of
    • Een CO2-uitstoot heeft van meer dan 50 gr/km.

Deze elektrische batterij wordt opgeladen door de wagen aan te sluiten op een externe energiebron.

Als gevolg van de te kleine batterij, stoten deze wagens in werkelijkheid veel meer CO2 uit dan de officiële uitstoot die vermeld staat op het inschrijvingsbewijs.

Welke CO2-uitstoot wordt in rekening gebracht?

Aangezien de officiële CO2-uitstoot niet overeenstemt met de realiteit heeft de wetgever ingegrepen. Vanaf 1 januari 2020 wordt de in aanmerking te nemen uitstoot van de wagen bekeken vanuit de uitstoot van een overeenstemmende wagen dat voorzien is van een motor die uitsluitend gebruik maakt van dezelfde brandstof. Als er geen hybride-variant voorhanden is, wordt de CO2-uitstoot van de plug-inhybride vermenigvuldigd met 2,5. Het betreft elk voertuig dat aangekocht, geleased of gehuurd is vanaf 1 januari 2018. Let wel, de aftrekregels betreffende de lease- en huurwagens zijn nog niet opgenomen in de vennootschapsbelasting

De ‘nieuwe’ uitstoot moet toegepast worden voor:

    • de berekening van het belastbare voordeel van alle aard in hoofde van de werknemer;
    • de bepaling van de aftrekbaarheid van de autokosten in de vennootschapsbelasting.

Heeft dit gevolgen voor de werkgever?

Naar de toekomst toe, is het dus aangewezen dat de technische aspecten van de wagen goed onderzocht worden, m.n. de CO2-uitstoot en de verhouding energiecapaciteit batterij/wagengewicht. Als de wagen immers binnen de toepassing van de ‘fake plug hybrides’ valt, wordt deze in tegenstelling tot nu, duurder voor de werkgever én werknemer.

De gevolgen voor de aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting blijven voorlopig beperkt tot wagens aangekocht vanaf 1 januari 2018. De plug-inhybride wagens die voor deze datum gekocht werden, zitten ‘safe’. Hier blijft de officiële CO2-uitstoot zoals voorzien op het inschrijvingsbewijs gelden.

Opgelet, het toepassingsgebied van de wet op de vennootschapsbelasting werd nog niet uitgebreid tot lease- en huurwagens. Deze is derhalve enkel van toepassing op aangekocht wagens vanaf 1 januari 2018. Hoogstwaarschijnlijk zal de aanpassing hiervan ook snel volgen.

 

Bron: Wet van 2 mei 2019 houdende diverse fiscale bepalingen 2019-I, BS 15 mei 2019. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.