Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Financiële aanmoediging voor langdurig werklozen bij knelpuntberoep of oversteken taalgrens

By 31 augustus 2022No Comments

Vanaf 01/09/2022 worden langdurig werklozen financieel aangemoedigd om aan de slag te gaan in een knelpuntberoep of om de taalgrens over te steken. In dit kader werd de uitkering knelpuntberoep en de uitkering interregionale mobiliteit in het leven geroepen.

Deze uitkeringen kunnen kan slechts één keer, voor één arbeidsovereenkomst, gedurende de volledige beroepsloopbaan worden toegekend.

De werknemer kan de beide uitkeringen niet tegelijkertijd genieten en kan deze uitkeringen evenmin na elkaar genieten binnen het kader van dezelfde tewerkstelling.

De werknemer moet een uitkeringsaanvraag indienen door middel van een formulier waarvan het model wordt vastgesteld door de RVA.

Knelpuntberoep

Een werknemer heeft recht op een werkloosheidsuitkering, uitkering “knelpuntberoep”, indien hij gelijktijdig de volgende voorwaarden vervult :

  • hij is een langdurig werkloze;
  • hij is een werknemer die het werk als loontrekkende hervat in een knelpuntberoep opgenomen in een lijst opgesteld door het bevoegde gewest;
  • de arbeidsovereenkomst waarvoor hij het voordeel vraagt, heeft een voorziene duur van minstens drie maanden, gerekend van datum tot datum.

Interregionale mobiliteit

Een werknemer heeft recht op een werkloosheidsuitkering, uitkering “interregionale mobiliteit” , indien hij gelijktijdig de volgende voorwaarden vervult :

  • hij is een langdurig werkloze;
  • hij is een werknemer die als loontrekkende tewerkgesteld wordt in een onderneming of instelling waarvan de exploitatiezetel of, bij gebrek daaraan, de gebruikelijke plaats van tewerkstelling gelegen is in een ander gewest dan dat waar de werknemer zijn hoofdverblijfplaats heeft;
  • de arbeidsovereenkomst waarvoor hij het voordeel vraagt, heeft een voorziene duur van minstens drie maanden, gerekend van datum tot datum.

 

Bron: KB van 24/06/2022 tot instelling van een aanvullende uitkering voor langdurig werklozen die het werk hervatten in een ander gewest of in een knelpuntberoep, BS 5 juli 2022.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.