Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Flexibilisering van het facultatief moederschapsverlof?

By 29 oktober 2019No Comments

Met het oog op meer flexibiliteit binnen het moderne ouderschap is recent een wetsvoorstel ingediend om het facultatief moederschapsverlof te kunnen overdragen naar de vader. De auteur van het voorstel wil meer vrijheid geven aan gezinnen om het facultatief gedeelte te verdelen over beide partners. Anderzijds wordt ook voorzien om het facultatief gedeelte flexibel op te nemen.

Concreet wordt aan de moeder de keuze gegeven om het facultatieve gedeelte van de moederschapsrust, dat maximaal 5 weken bedraagt (7 weken in het geval van een meerling), deels of volledig over te dragen aan haar partner. Het wetsvoorstel raakt niet aan het verplichte gedeelte van de moederschapsrust namelijk, 1 week vóór en 9 weken na de bevalling.

Daarnaast wordt de bestaande regeling inzake de postnatale verlofdagen uitgebreid. Momenteel kan de moeder 2 weken, omgezet in 10 werkdagen van het facultatief gedeelte verspreid opnemen in een periode van 8 weken die begint na het ononderbroken gedeelte van de moederschapsrust. Huidig voorstel wil de mogelijkheid geven aan de moeder om de volledige periode van facultatief moederschapsrust om te zetten in postnatale verlofdagen, die verspreid opgenomen kunnen worden gedurende een periode van 25 weken. Op deze manier kan de moeder bijvoorbeeld deeltijds haar werkzaamheden opstarten.

Opgelet: bovenstaande bespreking is gebaseerd op een wetsvoorstel. De inhoud van deze regeling kan dus nog wijzigen en is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bron: Wetsvoorstel tot invoering van het recht om een deel van de moederschapsrust over te dragen aan de partner, en de mogelijkheid om de moederschapsrust flexibel op te nemen, Parl. St. Kamer 2019, nr. doc 55 0254/001.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.