Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Flitsacties juni – groene sectoren

By 1 juni 2021No Comments

We herinneren u graag aan de geplande flitscontroles in juni 2021 in de groene sectoren (PC 144, PC 145 en PC 132).

Deze flitscontrole in de groene sectoren kadert niet alleen in de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraude 2021 maar ook in de Europese campagne (ELA) inzake seizoensarbeid.

Het doel van de campagne is enerzijds seizoenarbeiders en werkgevers bewuster maken van de toepasselijke arbeids- en sociale-zekerheidsregels tijdens hun activiteiten, en van de beschikbaarheid van bijstand en ondersteuning in de lidstaat waar zij werken of in de lidstaat van herkomst. Anderzijds zal deze campagne ook bijdragen tot de bestrijding van zwartwerk, het respecteren van de arbeidsvoorwaarden en het bevorderen van veilige arbeidsomstandigheden.

De focus zal voornamelijk gelegd worden op zwartwerk, verblijfs- en arbeidsvergunningen en de van toepassing zijnde COVID19 – maatregelen.

Deze aangekondigde flitscontrole op de naleving van de sociale wetgeving moet vooral  preventief en ontradend werken. De bedoeling van deze aangekondigde controle is om de overtreders bewust te maken dat het risico om betrapt te worden reëel is. Deze bewustwording zou dan op termijn moeten leiden tot een gedragswijziging om de sociale wetgeving beter na te leven.

Naast deze aangekondigde controle zullen er uiteraard nog steeds onaangekondigde controles mogelijk zijn.  De sociale inspectiediensten geven daarbij aan dat zware sociale fraude streng aangepakt zal worden.

Voor de groene sectoren werd er door SIOD een checklist opgesteld.

Opgelet: deze checklist is louter indicatief en belet de sociale inspecteur niet om alle documenten te vragen die hij nodig heeft voor zijn onderzoek.

In het kader van de Europese campagne zal er daarnaast ook een actieweek in september georganiseerd worden met gerichte acties in heel Europa.

 

Bron: https://www.rva.be/nl/nieuws/europese-campagne-over-seizoensarbeid; https://www.siod.belgie.be/nl/sociale-fraude/flitscontroles. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.