Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Generieke gids – einde waakzaamheidsfase

By 30 mei 2022No Comments

Op 11/05/2022 (2 maanden na het opheffen van de epidemische noodsituatie) eindigde de waakzaamheidsfase van de Generieke Gids die nog van toepassing was op ondernemingen. Dit betekent dat de specifieke preventiemaatregelen van de waakzaamheidsfase van de Generieke gids in het kader van de COVID-19-pandemie vanaf 12/05/2022 niet langer van toepassing zijn op de werkvloer.

De Generieke Gids bevat een heel aantal preventiemaatregelen om ervoor te zorgen dat werknemers in veilige en gezonde omstandigheden kunnen blijven werken tijdens een epidemie of een pandemie, en dat ondernemingen niet (of zo weinig mogelijk) moeten overgaan tot een gehele of gedeeltelijke opschorting van de activiteiten.

Er wordt vanuit de Hoge Raad wel gewezen op het belang om voorzichtig en alert te blijven om te verhinderen dat nieuwe opflakkeringen zich voordoen. Ze roepen de ondernemingen daarom op om ook nog aandacht te blijven hebben voor mogelijke haarden van virusoverdracht en om in dat geval onmiddellijk de arbeidsarts te contacteren. De Generieke Gids blijft in een dergelijke gevallen een inspiratiebron voor het nemen van de nodige preventiemaatregelen.

Daarnaast is het ook aangewezen om op collectief niveau samen met het comité voor preventie en bescherming op het werk ervoor te zorgen dat de re-integratie op het werk van long-COVID patiënten wordt bevorderd. Hierbij dient ook aandacht besteed te worden aan de nodige inspanningen m.b.t. de impact op het werk van de coronacrisis op het mentale welzijn. Hierbij wordt gewezen op het voldoende aandacht besteden aan de behoeften van de werknemers, een doordacht en uitgewerkt preventiebeleid en een goed functionerende sociale dialoog op de werkvloer.

Bijkomend kan het aan te raden zijn om goede gewoonten verder te blijven toepassen, zoals o.a. regelmatig de handen wassen, thuisblijven als je ziek bent, ruimtes ventileren, …

 

Bron: https://werk.belgie.be/nl/nieuws/mededeling-van-de-hoge-raad-voor-preventie-en-bescherming-op-het-werk-over-het-einde-van-de. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.