Skip to main content
Technology

Gezocht: Alternatief voor TeamCity

Blog - Alternatief voor TeamCity

In een wereld die constant verandert en waar kosten snel oplopen, moet je nieuwe technologieën omarmen. Het uitgelezen moment om systemen, programma’s en functionaliteiten te testen of ze misschien de moeite waard zijn om naar over te stappen, is de Discovery Day. Benjamin, Chris en Jeroen wijdden hun Discovery Day aan het zoeken naar een alternatief voor TeamCity. Met een alternatief zou Prato veel kosten kunnen besparen. Maar zo’n alternatief moet wel aan een pak voorwaarden voldoen. Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Het team bekeek Gitlab Auto Devops, maar vond daarbinnen geen enkele ondersteuning voor Octopus, de tool die werk van ons overneemt door in onze plaats software bij klanten te installeren. Ook Github Actions hebben ze bekeken, maar ook dat was voor nu een doodlopende weg. Terug naar Azure DevOps, een onderdeel van Azure Subscription waar Prato al toegang tot heeft. “We maakten de Azure DevOps Organisation aan binnen de portal van Azure. Daarbinnen maakten we een project aan, want dat is nodig om te kunnen configureren. En in dat project hebben we service connections opgezet, waaronder een connectie naar Octopus.

Stappen

De volgende stap is het opzetten van een pipeline via tasks. Een task is de bouwsteen voor het definiëren van automatisering in een pipeline. “In TeamCity kennen we die tasks als ‘build step’ en daarmee wordt een volledige YAML structuur opgezet.” Daarna was het tijd voor de testruns van de pipelines. “Twee pipelines konden perfect tegelijk draaien, maar we hebben nog niet verder gekeken wat het maximum is.”

“Het migreren van de TeamCity configuratie was veel werk. De integratie met Gitlab liep niet van een leien dakje. Er was een service voor, Gitlab Integration, maar daar kwamen we niet goed mee weg. We konden in ieder geval al concluderen dat het overzetten niet in 1 dag gaat lukken. Want een dag was al bijna te kort om een klein project over te zetten. PratoFlex is met zijn vele subprojecten veel complexer en zwaarder.”

Zoekwerk

Het drietal vond de Discovery Day interessant en leerzaam. “Maar omdat we er niet 100 % in thuis zijn, was het veel zoekwerk. We vroegen ons voortdurend af: als ik iets in gang gooi, wat gebeurt er dan? We hebben een paar stappen overgezet, maar er waren ook stappen die faalden als ze config misten of als een connectie ontbrak.”

De kosten van overstappen zijn misschien wel lager, maar ook niet gratis, en dan is het maar de vraag of de hoeveelheid werk de moeite waard is. “Als we het gaan doen, is dat niet alleen werk voor developers, maar moeten we daar veel meer collega’s bij betrekken. Wat we nu hebben is voor iedereen vertrouwd en werkt voorlopig nog. Kortom we moeten nog een grondige kosten-batenanalyse doen en meer voorafgaand onderzoek. We hebben minimaal nog een tweede Discovery Day nodig. Er valt nog heel veel te discoveren.”

Benieuwd naar de andere topics waarmee onze Pratorians al geëxperimenteerd hebben tijdens een Discovery Day? Ontdek het hier. Een keer mee meeluisteren naar onze bevindingen en direct vragen stellen aan Pratorians? Word dan snel lid van de Meetup-groep en kom zo te weten wanneer de volgende Discovery Day zal doorgaan!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.