Skip to main content
Life@Prato

Happy Single Tasking Day en succes met de olifantenjacht

By 22 februari 2019juli 29th, 2019No Comments
Focus First

Vandaag is het Single Tasking Day. Dé dag waarop aandacht wordt besteed aan het doen van één ding per keer. Dat maakt je leven namelijk een pak efficiënter en effectiever.

Er zijn mensen die zich een expert in multitasken noemen. Bij Prato weten we al lang dat multitasken een illusie is. Ons brein is simpelweg niet gemaakt om twee dingen tegelijk te verwerken. Als we proberen meerdere taken tegelijk uit te voeren, switchen we voortdurend van de ene naar de andere taak. Telkens als dat gebeurt, blijft er een stukje aandacht haken aan de vorige taak, waardoor onze hersenen vertragen. Wat is meestal het resultaat van multitasken? Dat je de hele dag druk bezig bent, maar dat je moe en onvoldaan naar huis gaat.

Voorkomen van stress

Bij Prato komen de mensen op de eerste plaats. Dat te veel afleiding en te veel openstaande taken voor stress kunnen zorgen, wisten we al. Dat singletasken de voorkeur heeft, wisten we dus ook. Maar hoe herken je de signalen van te hoge werkdruk en stress? En hoe zorg je dat mensen zich concentreren? Om daar achter te komen, volgden we inspiratiesessies van Better Minds at Work. Tijdens die sessies werden hefbomen aangereikt: zelfcontrole, bewustzijn, focus en intrinsieke motivatie. Met die hefbomen gingen de Pratorians aan de slag. Maar we kwamen er snel achter dat we elkaar nodig hebben (Growing Smart Together). Succesvol op olifanten jagen, gaat niet zonder hulp van je collega’s.

Olifanten en konijnen

“When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’”, is een uitspraak van de Amerikaanse zakenman Thomas Boone Pickens, die ze bij Better Minds at Work toepassen. Na de inspiratiesessies zijn we in een werkgroep verder gaan brainstormen over hoe we het singletasken kunnen faciliteren. Zo ontstond het Focus First gadget dat iedereen vanaf vandaag op zijn beeldscherm kan plaatsen als signaal naar de collega’s dat je niet gestoord wil worden.

Focus First

Terug naar het singletasken en de olifantenjacht. Vertaald naar de Prato-praktijk betekent dit vooral dat je je tijdens het afwerken van prioriteiten niet laat afleiden door e-mails, telefoontjes, social media of collega’s die hun plannen voor het weekend bespreken. Voor klanten moet er natuurlijk altijd iemand bereikbaar zijn, maar in overleg mogen Pratorians best eens hun telefoon en mailbox uitzetten. Focussen gaat makkelijker als je elke dag blokken in je agenda zet die je reserveert om aan één stuk te kunnen doorwerken. Zo’n blok maken we vanaf nu dus zichtbaar met het Focus First gadget.

Afwisseling

Niemand kan langer dan een paar uur achtereen geconcentreerd zijn. Het is daarom goed om de focusblokken af te wisselen met kleine dingen die niet veel brainpower vragen: een wandeling naar de keuken, een fijn liedje op je koptelefoon, of gewoon een paar minuten naar buiten staren. Oplossingen, inspiratie en creatieve ideeën komen vooral op momenten dat je niet met olifanten of konijnen bezig bent.

We wensen iedereen binnen en buiten Prato een happy Single Tasking Day! Vandaag en de andere 364 dagen van het jaar.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.